KRISIS RUSSIA-UKRAINE | PERANG HARI KEENAM | Konvoi Panjang Tentera Russia Tuju Ukraine, Konflik Dibimbangi Semakin BurukTangkap layar portal DailyMail menunjukkan foto konvoi tentera Russia yang mara ke Kyiv kini menjangkau sejauh 64km, imej satelit menunjukkan: Kenderaan berperisai dan kereta kebal telah sampai ke pinggir ibu negara Ukraine.


BERITA UTAMA PENTING :


- Konvoi kereta kebal Rusia dan kenderaan berperisai sepanjang 40 batu/ 64 Kilometer sedang mara ke Kyiv, setelah bertolak dari Belarus di utara


- Konvoi itu meninggalkan selatan Belarus lebih awal pada hari Isnin/28 Februari 2022 dan pada mulanya dipercayai sepanjang 27 km, tetapi anggaran telah disemak semula


- Imej satelit dari firma A.S. Maxar menunjukkan skala penempatan, dengan kenderaan tentera merentang ke sempadan Belarus


- White House pada malam Isnin/28 Februari 2022 berkata ia sedang memantau konvoi itu, bimbang bukan sahaja dengan peningkatan saiz tetapi dengan peningkatan keganasan dan pembunuhan sembarangan dalam beberapa hari kebelakangan ini.

 

- Serangan hebat ke atas Kyiv dan Kharkiv, bandar kedua, telah berlaku pada hari Isnin/ 28 Februari 2022 dan hingga Selasa/1 Mac 2022 di tengah-tengah tentangan sengit daripada tentera Ukraine


- Rusia pada Isnin/28 Februari 2022 mengerahkan kenderaan pembawa bom termobarik yang diharamkan di bawah Konvensyen Geneva, kata duta Ukraine ke A.S. pada hari Isnin/28 Februari 2022


- Oksana Markarova, bercakap selepas memberi taklimat kepada Ahli Kongres, mendakwa Kremlin telah menggunakan bom yang dahsyat semasa serangan udara


- Michelle Bachelet, ketua hak asasi manusia PBB, berkata pada hari Isnin/ 27 Februari 2022 pejabatnya telah mengesahkan bahawa 102 orang awam, termasuk tujuh kanak-kanak, telah terbunuh sejak Khamis/24 Februari 2022.


Kemarahan antarabangsa dan kecaman terhadap Rusia semakin meningkat: Disney pada hari Isnin/28 Februari 2022 mengumumkan filemnya tidak akan diedarkan lagi di Rusia, dan Mastercard memotong perkhidmatannya


- Bulgaria menghantar 15 buah Pesawat Tempur MIG-29 dan 14 buah Sukhoi SU-25


- Poland dan Slovakia masing masing menghantar 28 dan 12 buah MIG-29Tangkap layar grafik portal Daily Mail menunjukkan pergerakan konvoi tentera Russia.


GLOBAL | Konvoi tentera Russia dilaporkan menuju ke ibu kota Ukraine di Kyiv telah berkembang daripada 27 kilometer lebih awal pada hari Isnin kepada 64 kilometer, kata sebuah syarikat satelit.


Maxar Technologies, sebuah syarikat satelit swasta Amerika Syarikat juga berkata penempatan tentera darat tambahan dan unit helikopter serangan darat dilihat di selatan Belarus, kurang 32 kilometer di utara sempadan Ukraine, lapor Daily Mail pada 1 Mac 2022/Selasa.


Maxar berkata konvoi itu bermula dari pangkalan udara Antonov, 27 Kilometer di utara pusat bandar Kyiv, hingga ke utara bandar Pribyrsk di Ukraine.


Pribyrsk lebih dekat dengan sempadan Ukraine-Belarus dan reaktor nuklear di Chernobyl berbanding dengan Kyiv.


Pada hari Ahad/27 Februari 2022, Maxar telah mengukur konvoi - kemudian berhampiran Ivankiv, Ukraine - pada kira-kira 5.6 kilometer panjang.


Sumber White House memberitahu CNN bahawa mereka sedang memantau dengan teliti konvoi itu, dan bimbang bukan sahaja pada saiznya yang semakin meningkat tetapi juga pada peningkatan keganasan dan pembunuhan besar-besaran.


Pegawai perisikan Amerika Syarikat memberitahu anggota Kongres pada hari Isnin/28 Februari 2022 bahawa mereka menjangkakan gelombang kedua serangan hebat akan menentukan Kyiv. 


Dua orang memberitahu CNN bahawa taklimat itu memperincikan bagaimana mereka menjangkakan sejumlah besar tentera Rusia untuk meratakan tentangan Ukraine.


     Tangkap layar Twiter SKY NEWS pada 1 Mac 2022 melaporkan pergerakan panjang tentera Russia ke Ukraine.

Perisikan Anerika Syarikat percaya sekitar 75 peratus tentera Russia yang ditempatkan di sempadan dengan Ukraine kini berada di dalam negara itu.


Vitali Klitchsko, bekas juara tinju heavyweight dunia yang kini Datuk Bandar Kyiv, berkata bahawa bandarnya semakin ketakutan tetapi berazam melawan kembali.


'Kami tidak pernah begitu patriotik,' katanya kepada Anderson Cooper dari CNN.


'Saya tidak pernah berbangga dengan askar kita. Askar kita adalah pahlawan. Orang awam sedang membina pertahanan. Orang ramai mengambil senjata dan bersedia untuk mempertahankan rumah kita, mempertahankan keluarga kita, masa depan kita dan negara kita.


Zelensky Minta UK Hantar Segera Bekalan Senjata Ke Ukraine


KYIV: Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky sudah menyerahkan ‘senarai senjata’ yang perlu dibekalkan oleh United Kingdom (UK) bagi menghadapi serangan Rusia.


The Sun pada 28 Februari 2022 melaporkan, Zelensky menyerahkan senarai itu kepada Perdana Menteri Britain, Boris Johnson menerusi panggilan telefon.


Sehubungan itu, Johnson berjanji untuk menghantar bekalan senjata itu secepat mungkin.


Katanya, bekalan senjata itu akan dihantar ke Ukraine menerusi Poland dalam tempoh beberapa ‘jam atau hari’ akan datang.


UK sebelum ini sudah pun menghantar 2,000 senjata antikereta kebal ke Ukraine.


Dalam pada itu, Amerika Syarikat (AS), Jerman dan Belgium merupakan negara yang belum menghantar senjata ke Kyiv.


Ketika ini, pasukann tentera Rusia dilaporkan semakin mara menuju ke Kyiv dan tentera Ukraine semakin tertekan untuk menghadapi tentangan Rusia.Turki Sekat Kapal Perang Dari Selat Bosphorus, Dardanelles


ANKARA – Turki menyatakan pada 27 Februari 2022 bahawa ia melarang kapal-kapal perang belayar di Selat Bosphorus dan Dardanelles selaras dengan konvensyen yang memberikan Ankara kawalan ke atas laluan kapal tentera di kawasan strategik tersebut.


“Kami telah memberi makluman  kepada negara-negara rantau ini dan di tempat lain untuk tidak menghantar kapal perang melalui Laut Hitam.


“Kami mengaktifkan Konvensyen Montreux,” kata Menteri Luar Turki, Mevlut Cavusoglu, lapor AFP.


Konvensyen Montreux 1936 menjamin pergerakan bebas kapal-kapal dagang dan awam pada masa aman untuk belayar melalui Selat Bosphorus dan Dardanelles.


Namun,  ia memberi hak kepada Turki hak untuk menghalang laluan kapal perang di Selat Dardanelles dan Bosphorus yang menghubungkan  Laut Hitam, Aegean dan Marmara pada masa perang.


Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan baru sahaja menjelaskan kedudukan Turki sebagai anggota NATO untuk ‘tidak meminggirkan sama ada Rusia atau Ukraine’ dan pada masa yang sama, ‘tidak menggadaikan kepentingan negara Turki.’


“Kami telah memutuskan untuk menggunakan Konvensyen Montreux bagi mencegah peningkatan krisis di Ukraine,” kata beliau selepas mempengerusikan mesyuarat kabinet.


Ukraine pada minggu lalu secara rasmi meminta Turki menutup Selat Dardanelles sekali gus akses ke Laut Hitam kepada kapal-kapal Rusia.


Turki yang merupakan anggota NATO mempunyai hubungan rapat dengan Rusia dan Ukraine, tidak segera menyahut permintaan Kiev itu.


“Rusia bertanya kepada kami sama ada kami akan menggunakan Konvensyen Montreux jika perlu. Kami memberitahu mereka kami akan menggunakannya,” kata Cavusoglu. – AFP AS Usir 12 Kakitangan PBB Russia


PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU (PBB), New York –  Washington  mengusir 12 kakitangan misi diplomatik PBB Rusia dari Amerika Syarikat (AS) kerana menjadi ‘operatif perisikan’ dalam tindakan yang mengundang kemarahan Moscow.


Agensi Berita AFP pada 1 Mac 2022/Selasa melaporkan seorang jurucakap misi AS ke PBB berkata, mereka yang diusir telah ‘menyalahgunakan keistimewaan sebagai pemastautin’ dengan terlibat dalam aktiviti pengintipan yang menjejaskan keselamatan negaranya.


“Kami mengambil tindakan tersebut berdasarkan Perjanjian Ibu Pejabat PBB. Tindakan ini diusahakan sejak beberapa bulan lalu,” kata jurucakap berkenaan,  Olivia Dalton.


Timbalan Duta AS ke PBB, Richard Mills memberitahu mesyuarat Majlis Keselamatan mengenai situasi kemanusiaan di Ukraine bahawa semua 12 kakitangan itu terlibat dalam aktiviti bukan diplomatik.


“Mereka yang diminta meninggalkan AS  itu terlibat dalam aktiviti yang tidak sesuai dengan tanggungjawab dan kewajiban sebagai diplomat,” kata Mills tanpa mengulas lanjut.


“Ini adalah tindakan permusuhan terhadap negara kita,” balas Duta Rusia ke Washington, Anatoly Antonov  dalam satu kenyataan di Facebook sambil menambah, Moscow sangat kecewa’  dan ‘menolak sama sekali’ dakwaan Washington.


Duta Rusia ke PBB Vassily Nebenzia pula memaklumkan kepada pemberita tentang keputusan itu dengan cara yang janggal.


Semasa memberi sidang akhbar menjelang mesyuarat PBB, Nebenzia meminta diberi masa seminit untuk menjawab mesej telefon. Beliau kemudian mendedahkan bahawa baru saja dimaklumkan  tentang arahan pengusiran melibatkan 12 kakitangan misi diplomatik Rusia oleh AS.


Sumber diplomatik Rusia kemudian memberitahu agensi berita AFP bahawa pengusiran itu tidak melibatkan Nebenzia atau dua timbalan kanannya iaitu Dmitry Polyanskiy dan Anna Evstigneeva.


“Ini berita buruk,” kata Nebenzia, sambil menambah, semua kakitangan terbabit mempunyai masa sehingga 7 Mac untuk keluar dari AS.


Misi Rusia ke PBB mempunyai kira-kira 100 kakitangan, demikian menurut sumber diplomatik Rusia. – 


Tidak Perlu Bimbang Perang Nuklear - Presiden Amerika Syarikat


WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden pada 28 Februari 2022 mengatakan rakyatnya tidak perlu bimbang mengenai perang nuklear selepas Moscow meletakkan angkatan nuklearnya dalam keadaan berjaga-jaga di tengah-tengah serangan balas Barat susulan pencerobohan Russia ke atas Ukraine.


Beliau berkata demikian ketika menjawab persoalan sama ada warga AS perlu bimbang dengan perang nuklear yang meletus, dengan memberikan jawapan tidak, pada akhir acara yang berlangsung di Rumah Putih, lapor Agensi Berita Antarabangsa REUTERS.


Pegawai Rumah Putih semalam berkata, AS tidak melihat sebab untuk menukar tahap amaran nuklearnya pada masa ini, mengulang kembali kenyataan Setiausaha Akhbar, Jen Psaki, semasa taklimatnya kepada wartawan.


"Kami sedang menilai arahan Presiden Putin dan pada masa ini, kami tidak melihat sebab untuk mengubah tahap amaran kami sendiri," katanya.


Kementerian Pertahanan Russia pada 27 Februari 2022 dilaporkan berkata, pasukan peluru berpandu nuklearnya dan armada Utara dan Pasifik diletakkan dalam tugas tempur pada tahap dipertingkatkan, lapor agensi berita Interfax, selari dengan arahan Presiden Vladimir Putin pada hari sebelumnya.


Psaki berkata, AS dan 30 anggota pakatan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) tidak mempunyai 'keinginan' untuk konflik dengan Russia.


"Retorik provokatif seperti ini mengenai senjata nuklear adalah berbahaya, meningkatkan risiko salah strategi, yang seharusnya dielakkan dan kami tidak akan termakan dengannya," katanya.


Biden juga sudah membuat panggilan dengan sekutu dan rakan kongsi negaranya semalam, sementara seorang pegawai AS berkata, perang nuklear tidak boleh diperjuang.


Panggilan Biden itu membabitkan pemimpin dari Kanada, Perancis, Jerman, Itali, Jepun, Poland, Romania dan United Kingdom (UK) yang bersama-sama Ketua NATO serta pegawai tertinggi Kesatuan Eropah (EU).


Seorang pegawai Rumah Putih memberitahu, Russia dan AS sudah lama bersetuju bahawa penggunaan senjata nuklear akan membawa akibat yang dahsyat.


"Perang nuklear tidak boleh dimenangi dan tidak boleh diperjuangkan," katanya.


Rumah Putih juga menegaskan Russia sudah menandatangani kenyataan bersama yang mengesahkan perang nuklear tidak boleh dimenangi atau diperangi.


Pegawai Russia dan Ukraine pada 28 Februari 2022/Isnin bertemu di sempadan Belarus untuk membincangkan gencatan senjata, manakala tentera Russia yang menyerang menghadapi tentangan tegas daripada tentera Ukraine dan orang awam pada hari kelima konflik.


Russia menggelar tindakannya di Ukraine sebagai 'operasi khas' yang dikatakan tidak dilakukan untuk menduduki wilayah tetapi untuk memusnahkan keupayaan ketenteraan jirannya di selatan dan menangkap apa yang dianggapnya sebagai nasionalis berbahaya.


Pencerobohan Russia ke atas Ukraine juga sudah mencetuskan tindak balas ekonomi dan korporat Barat yang tidak pernah berlaku sebelum ini.
TERKINI

Merealisasikan Guru Jauhari Digital, Jadi Aspirasi Negara MADANI

   AI image generated by : Mohd Ezli Mashut Oleh : Mohd Ezli Mashut & ChatGPT Imej Janaan AI Oleh : Mohd Ezli Mashut via Copilot Dalam e...