How To Differentiate Genuine From Counterfeit


Dear Parents,

Mead Johnson has been working with the Malaysian authorities to investigate reports of possible counterfeit infant formula milk powder in Johor Bahru. The retail searches conducted this past week were based on information provided by MJN and resulted from its own investigation.

The searches identified a small percentage of suspect product in a handful of retail outlets within a limited geography in Skudai, Johor Bahru. The only product involved is Enfalac A+ Step 1 in 1.8 kg box, with three foil packs in each box – and only those sold in a small number of stores in Iskandar Puteri, Taman Mutiara Rini, Taman Orkid, and Taman Nusa Bestari. An extensive market search has confirmed no suspect product except for this specific packaging format in this limited geographic area.

As noted, we are working closely with the Malaysian authorities. Retail searches to date have only produced 210 counterfeit packs, but the investigation continues with the objective of completely eliminating their presence. The Malaysian authorities have confirmed that they are actively pursuing the counterfeiting operation and that those connected with it will be prosecuted and punished to the full extent of the law.

Our investigation – and the recent retail searches – indicate that the incidence of this counterfeit product is extremely low, but we want to ensure peace of mind for our consumers. The easiest way to identify the counterfeit product is to examine the individual foil pouches. The genuine Enfalac A+ Step 1 pouches are a bit puffy. The counterfeit pouches are tight-fitting to the powder and have distinctive sharp creases on both sides that are not present in genuine pouches, as indicated in the image.

If consumers find pouches of Enfalac A+ Step 1 1.8 kg with such creases in product that they have purchased, they should immediately contact the Mead Johnson consumer care line at 1-800-88-3585 (Monday-Sunday 9.00am -9.00pm) to report their concern and receive replacement product.

If consumers have Enfalac A+ Step1 1.8 kg product that is no longer in the original packaging, they can also contact us for replacement product.

Kenalpasti produk TULEN atau TIRUAN Susu Formula EnfalacKepada ibu bapa sekalian,

Mead Johnson Nutrition bekerjasama dengan pihak berkuasa Malaysia untuk menyiasat laporan susu formula palsu di Johor Bahru.

Pemeriksaan yang di buat di pasaran yang dijalankan minggu lalu ini adalah berdasarkan maklumat yang diberikan oleh MJN dari hasil siasatan syarikat.

Hasil pemeriksaan telah mengenalpasti sebilangan kecil produk yang disyaki di segelintir kedai runcit dalam kawasan geografi yang terhad di Skudai, Johor Bahru. Produk yang terlibat ialah Enfalac A+ Langkah 1 pek 1.8 kg (tiga pek foil dalam setiap kotak) - dan hanya dijual dalam sebilangan kecil kedai di Iskandar Puteri, Taman Mutiara Rini, Taman Orkid dan Taman Nusa Bestari. Pemeriksaan yang luas dalam pasaran telah mengesahkan bahawa produk palsu hanyalah di dapati dalam format pembungkusan 1.8 kg dan hanya di kesan dalam kawasan geografi yang terhad ini.

Dalam kerjasama yang kami jayakan bersama pihak berkuasa Malaysia, pemeriksaan di pasaran setakat ini hanya mendapati 210 pek tiruan, tetapi siasatan lanjut masih berterusan bertujuan menghapuskan produk tiruan sepenuhnya. Pihak berkuasa Malaysia telah mengesahkan bahawa mereka akan meneruskan siasatan secara aktif dalam operasi penghapusan susu tiruan dan memastikan pihak yang berkaitan akan didakwa dan dihukum sekeras-kerasnya oleh pihak yang berwajib.

Penyiasatan kami - dan pemeriksaan runcit baru-baru ini - menunjukkan bahawa insiden produk tiruan ini sangat rendah, tetapi kami ingin memastikan pengguna yakin dengan pek produk yang di beli. Cara paling mudah untuk mengenal pasti produk tiruan adalah memeriksa pek foil individu. Bungkusan Enfalac A+ Langkah 1 yang tulen kelihatan mempunyai lebih udara dalam pek. Manakala pek foil tiruan pula mempunyai udara yang kurang dan serbuknya lebih mampat. Bungkusan mempunyai lipatan tajam yang ketara di kedua-dua belah bahagian sisi nya, manakala lipatan tidak ada pada pek foil tulen, seperti ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Sekiranya pengguna menemui pek Enfalac A+ Langkah 1 1.8 kg dengan lipatan tajam pada sisi bungkusan foil dalam produk yang dibeli, sila hubungi talian pelanggan careline Mead Johnson di talian 1-800-88-3585 (Isnin-Ahad 9.00 pagi -9.00 malam) dengan segera untuk mendapat sokongan dan menerima produk gantian.

Sekiranya pengguna mempunyai produk Enfalac A+ Langkah 1 1.8 kg yang tidak lagi dalam bungkusan asal, mereka juga boleh menghubungi kami untuk mendapatkan produk gantian.

AirAsia dipilih Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terkemuka Dunia buat kali ke-5BISNES: Nampaknya tuah syarikat penerbangan AirAsia terus melonjak apabila dipilih sebagai Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terkemuka Dunia bagi tahun kelima berturut-turut.

Pemilihan itu dibuat pada acara kemuncak World Travel Awards (WTA) 2017 di Phu Quoc, Vietnam pada 10 Disember 2017 lalu.

Syarikat penerbangan tersebut menerima undian tertinggi daripada penggiat dan profesional dalamindustri itu dari seluruh dunia.

Dalam kenyataan, AirAsia berkata, pihaknya juga memenangi anugerah Krew Kabin Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terkemuka Dunia yang julung-julung kali diperkenalkan.

Ia mengatasi  Southwest Airlines, JetBlue, Ryanair, easyJet, Jetstar Airways, Norwegian Air, West Air, flydubai, Air Arabia, flynas, kulula, Mango dan fastjet.

Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Group, Tan Sri Tony Fernandes berkata, beliau gembira dan berbangga menerima anugerah Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terkemuka Dunia oleh WTA bagi tahun kelima berturut-turut.

Sebelum ini AirAsia membuka langkah ke hadapan apabila melantik Neelofa sebagai Pengarah Bukan Eksekutif Air Asia.
Pelantikan Neelofa ini selepas kejayaan diperoleh beliau sepanjang karier menjadi usahawan melalui jenama Naelofar sekaligus menjadikan beliau sebagai ikon syarikat penerbangan Air Asia.

KLIK: https://ezli007.blogspot.my/2017/12/neelofa-airasia-perkongsian-bijak.html

Malah, jenama itu dilaporkan bakal meraih jualan sebanyak RM200 juta tahun ini dan dipasarkan di 37 negara termasuk Amerika Syarikat, United Kingdom, Perancis, Australia, Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Singapura dan Brunei.

Neelofa juga mempunyai reputasi sebagai ahli perniagaan wanita terkemuka di Malaysia dan antara segelintir kecil rakyat Malaysia yang dinamakan oleh Forbes Asia dalam senarai usahawan muda pengubah ‘30 Under 30′ (Kelompok 30 di bawah usia 30 tahun).

KLIK: https://ezli007.blogspot.my/2017/12/neelofa-kaji-laporan-tahunan-airasia.html

Neelofa kaji laporan tahunan AirAsiaKUALA LUMPUR 11 DIS: Pelakon, hos dan usahawan terkenal, Neelofa, menyifatkan peluang mengembangkan potensi bersama AirAsia Bhd (AirAsia) adalah sesuatu yang sangat berharga dan tidak dapat dinilai dengan wang ringgit.

BH ONLINE melaporkan Neelofa mengakui keyakinan syarikat penerbangan itu terhadap kemampuannya menggalas tanggungjawab sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif, bakal memberi pengalaman yang tidak mungkin diperoleh di mana-mana.

"Pengalaman baharu ini tak mungkin saya dapat cari di tempat lain walaupun dibayar RM1 juta sekali pun. Beberapa bulan dulu, ketika Ketua Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes menghubungi saya buat kali pertama, saya susah hendak bayangkan kemungkinan itu.

"Pelbagai pertanyaan bermain dalam fikiran. Mampukah saya? Kenapa pilih saya? Tetapi, kalau beliau boleh percayai saya, kenapa saya perlu meragui kemampuan sendiri? Pasti ada sesuatu yang saya tidak sedari.

"AirAsia melihat saya ada potensi yang harus dicungkil, seterusnya memberi suntikan idea kepada generasi muda atau Gen Y, yang mempunyai impian besar untuk keluar daripada zon selesa," katanya kepada BH Online.

Neelofa atau nama sebenarnya, Noor Neelofa Mohd Noor, 28, berkata, AirAsia melihat potensinya mempengaruhi lebih 5.3 juta pengikut di media sosial dan mencipta aliran yang boleh disuntik ke dalam syarikat terbabit.

Tugasan pertama, tambah Neelofa, adalah membuat kajian terutama meneliti laporan tahunan syarikat penerbangan terbabit sebelum mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah, bulan depan.

"Dalam tempoh sebulan ini, saya mahu memahami lebih mendalam mengenai latar belakang syarikat dan laporan tahunan sebelum mesyuarat, awal tahun depan.

"Saya perlu pastikan saya bersiap sedia dan tahu selok-belok serta sejarah perjalanan syarikat sebelum berkongsi idea mahu pun aspirasi," katanya yang berharap dapat menyuntik semangat wanita lain dengan pelantikannya itu.

Sebelum ini, reputasi usahawan muda yang diiktiraf Forbes Asia itu menyerlah di peringkat global apabila diberi kepercayaan sebagai anggota panel bagi Program Belia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), September lalu.

Neelofa ditemui ketika menghadiri majlis makan malam empayar perniagaannya, Naelofar Hijab.

SUMBER: BH ONLINE

TAGS: NEELOFA, AIRASIA, NEELOFAR, PBB

TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...