3 TAUFAN TERKUAT DUNIA BADAI AS, UK, CHINA, HONG KONG, FILIPINA

Imej Taufan Florence daripada NASA


CUACA EKSTREM: Beberapa negara dunia kini berhadapan taufan yang dikategorikan terkuat tahun ini serta memusnahkan apabila membadai negara berkenaan pada ketika ini (16 SEPT 2018)

Tiga taufan berkenaan adalah Taufan Florence yang membadai negara Amerika Syarikat dan kawasan laluannya dengan kekuatan angin yang boleh membawa kemusnahan dan banjir besar.

Dalam perkembangan terkini, Agensi Berita Antarabangsa REUTERS melaporkan Ribut Tropika Florence menyebabkan jumlah hujan yang dianggap ‘epik’ turun di Carolina Utara dan Carolina Selatan pada 15 September, mengakibatkan gangguan bekalan elektrik.

Sekurang-kurangnya lapan terbunuh manakala paras banjir semakin meningkat.

Kepadatan Florence semakin menyusut sejak ia membadai pantai sepanjang pertengahan Atlantik Amerika Syarikat kelmarin ketika masih dengan kekuatan taufan.

Namun ia semakin perlahan di kedua-dua negeri, menuju ke barat dengan kelajuan tiga kilometer sejam, dijangka menyebabkan sebahagian besar kawasan di wilayah itu ditenggelami air beberapa hari lagi.

“Ia menurunkan jumlah hujan epik, di beberapa tempat diukur dengan meter, bukan sentimeter,” kata Gabenor Carolina Utara, Roy Cooper, kepada taklimat akhbar.


Taufan Florence menuju Amerika Syarikat manakala Taufan Helena menuju UK. Foto Sumber: Daily UK

Negeri itu sudah pun mencatatkan rekod penurunan hujan, dengan banyak lagi diramalkan turun.

Paras sungai berterusan naik beberapa hari selepas hujan berhenti, katanya.

“Ini adalah taufan disusuli dengan banjir,” kata Gabenor Carolina Selatan, Henry McMaster.

Dengan paras banjir meningkat mendadak di kebanyakan komuniti, penduduk yang terperangkap diselamatkan dengan bot dan helikopter, manakala puluhan ribu berlindung di pusat perlindungan.

Banyak jalan raya ditutup, dan pihak berkuasa memberi amaran mengenai risiko tanah runtuh, puting beliung dan banjir kilat, dengan empangan dan jambatan dalam bahaya apabila paras sungai terus meningkat. 


TAUFAN MANGKHUT BADAI CHINA, HONG KONG

Sementara itu Taufan Mangkhut bergerak ke arah Hong Kong dan pantai China hari ini (16 September), mengumpul kekuatan di laut China Selatan selepas membadai Filipina.

Ia dianggap taufan tropika paling kuat melanda rantau berkenaan tahun ini, dengan kekuatan angin lebih 200 kilometer sejam, menyamai kepadatan taufan Kategori Lima di Atlantik.

Mangkhut, bermaksud manggis dalam bahasa Thailand, dijangka memasuki sekitar 100 kilometer di selatan Hong Kong dan bergerak ke barat ke arah wilayah Guangdong selain hab perjudian Macau.


Imej Satelit menunjukkan pergerakan Taufan Mangkhut; FOTO: NOAA

“Menurut ramalan terkini, Mangkhut akan berada paling hampir dengan Delta Sungai Pearl sekitar tengah hari ini,” kata Pusat Pemantau Hong Kong.

Petanda ketiga tertinggi taufan itu sudah dinaikkan di Hong Kong, dengan tanda lebih tinggi dijangka dalam masa beberapa jam lagi ketika ombak besar menghempas kawasan rendah dan angin kencang menggegarkan tingkap di kebanyakan bangunan pencakar langit di bandar raya itu.

Sebahagian penduduk dipindahkan dari kawasan rendah dengan lonjakan ribut mencecah 3.5 meter dijangka berlaku.

Puluhan ribu penumpang terkandas di lapangan terbang antarabangsa bandar raya itu hari ini, kata pihak berkuasa lapangan terbang dengan syarikat penerbangan termasuk Cathay Pacific, membatalkan banyak penerbangan. 

Taufan Mangkhut yang melanda Filipina setakat ini mengakibatkan sekurang-kurangnya 25 terbunuh berpunca daripada banjir serta kejadian runtuh dan kini menuju ke pesisiran pantai China.

Taufan terburuk tahun ini menyebabkan seluruh kawasan pertanian di Pulau Luzon ditenggelami air dan angin kencang telah menyebabkan pokok tercabut, manakala hujan lebat mengakibatkan kejadian tanah runtuh.

Komunikasi dan bekalan elektrik terputus sama sekali di pulau yang dihuni lima juta penduduk itu, kata pihak pemerintah yang masih menilai kesan bencana.

Di utara bandar Baggao, taufan merobohkan rumah dan turut menyebabkan bumbung berterbangan serta bekalan elektrik terputus dan sesetengah jalan terputus akibat tanah runtuh serta banjir.

Kawasan pertanian Luzon merupakan pengeluar terbesar padi dan jagung bagi Filipina.TAUFAN HELENA MENUJU UK

Ribut tropika berada dalam laluan untuk membadai UK dengan angin kuat dan hujan lebat.

Amaran "bahaya kepada kehidupan" telah dikeluarkan di seluruh bahagian UK di tengah-tengah kebimbangan jalan raya dan lapangan terbang boleh terganggu.

Ribut Ishak dan Helene menyerang Atlantik di sebalik Hurricane Florence, yang menewaskan 11 orang malam tadi.

Pejabat Met menasihati orang untuk terus menyemak ramalan dalam amaran cuaca berkaitan dengan 'ribut yang sangat kuat' dinaik taraf.

RAKYAT MALAYSIA DINASIHAT ELAK KAWASAN TERJEJAS

Dalam pada itu, Kementerian Luar Negeri mengesahkan tiada rakyat Malaysia cedera akibat taufan super Mangkhut yang melanda beberapa kawasan di Filipina semalam dan hari ini.

Kementerian itu dalam satu kenyataan, memaklumkan kawasan yang terkesan akibat taufan itu adalah di bahagian Utara Luzon, Filipina dan usaha mencari serta menyelamat termasuk bantuan kemanusiaan sedang giat dijalankan kerajaan Filipina.

“Warganegara Malaysia dinasihatkan menghindari kawasan yang terjejas. Mereka yang sedang melawat atau menetap di kawasan itu diminta supaya sentiasa berwaspada serta mematuhi arahan pihak berkuasa tempatan,” katanya, hari ini (16 SEPT).

Kementerian Luar berkata, rakyat Malaysia yang berada di kawasan yang terjejas dan memerlukan bantuan konsular diminta menghubungi Kedutaan Besar Malaysia di Manila atau Pejabat Konsulat Jeneral Malaysia di Davao, Mindanao.

“Kementerian Luar Negeri melalui Kedutaan Besar Malaysia di Manila bersama-sama dengan Konsulat Jeneral Malaysia di Davao, Mindanao akan terus memantau perkembangan terkini di Filipina.


“Kedutaan Besar Malaysia juga sentiasa bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan untuk mendapatkan nasihat dan maklumat terkini,” katanya.

SUMBER: REUTERS/ UK MET

TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...