Posts

Showing posts from February 6, 2018

'WhatsApp Business'

Image
1. Facebook-owned WhatsApp launched a new stand-alone app, called WhatsApp Business, designed to help small businesses easily connect with their customers.

2. WhatsApp Business can be downloaded on the Google Play Store.

3.The app adds several new features including verified business profiles, smart messaging tools like quick replies, greeting messages and away messages, and messaging metrics. 

4. As of now, WhatsApp Business is aimed at smaller companies, but it plans to add an enterprise solution geared toward larger businesses, like airlines and banks, with a global customer base. 

5. The move to launch an app dedicated to businesses represents the fruition of several months of work by Facebook to monetize WhatsApp.

6. The launch of WhatsApp Business has given the messaging service a completely new dimension. 

7. WhatsApp Business gives companies and customers an official and secure way to communicate with each other.

8. WA Business also brings with it an interesting new function; it allo…

AirAsia: Imbas Muka Di LTA Senai, Air AsiaX Ke Jaipur

Image
DUNIA PENERBANGAN/ TRAVEL: Semakin maju dan mudah, Syarikat Penerbangan Tambang Rendah AirAsia memperkenalkan teknologi canggih untuk penumpang yang dikenali sebagai Sistem Pelepasan Pantas Lapangan Terbang (Faces).

Jika sebelum ini sistem pengimbas wajah diaplikasikan pada telefon pintar, kini sebagai permulaan ia dilengkapkan di Lapangan Terbang Antarabangsa Senai di sini bagi memudahkan proses daftar masuk penumpang.

Faces adalah sistem daftar masuk layan diri pertama di Asia yang menggunakan teknologi pengecaman wajah.

Ia membolehkan penumpang menaiki penerbangan tanpa mengemukakan sebarang dokumen perjalanan selepas mendaftar di pintu pelepasan sendiri.

Ia antara usaha terbaharu syarikat itu dalam memberikan pengalaman perjalanan menyeronokkan melalui inovasi digital.

Proses sebelum penerbangan di lapangan terbang ada kalanya menyulitkan. Menerusi FACES, ia dapat menjadikan pengalaman sebelum penerbangan lebih lancar menggunakan teknologi biometrik yang canggih untuk mengesahkan ident…

Milo Memang Mengandungi 40% Gula, Sekiranya...

Image
INFO MAKANAN: Nestle Malaysia menyangkal dakwaan produk Milonya mengandungi kadar gula yang tinggi jika pengguna mengambil minuman itu mengikut cadangan hidangan, kandungan gula hanya sekitar enam peratus.

Agensi Berita BERNAMA melaporkan Pengerusi  Jawatankuasa Hal Ehwal Halal syarikat Othman Md Yusoff, berkata kandungan 40 peratus gula (setiap  hidangan) yang dimaksudkan itu merujuk kepada serbuk yang belum dibancuh dengan air dengan Milo yang dibancuh hanya mengandungi sekitar enam peratus gula sahaja.

"Daripada enam peratus itu pula hanya tiga peratus sahaja gula yang ditambah manakala lagi tiga peratus adalah gula semula jadi daripada kandungan susu (laktosa) yang terdapat dalam serbuk Milo itu," katanya pada sidang media pada 6 Februari.

Beliau berkata sekiranya pengguna menyediakan minuman itu mengikut sukatan seperti yang dicadangkan pada bungkusan Milo iaitu lima sudu dicampur  dengan 200 mililiter air maka minuman berkenaan tidak akan mengandungi kadar gula berlebihan…