Angkasawan rakam UFO masuki atmosfera bumi?

OLEH: MOHD EZLI MASHUT

GLOBAL SENSASI: Sekumpulan ahli teori konspirasi angkasa lepas mendakwa pihak berkuasa dan berkaitan mungkin menyembunyikan fakta berkenaan objek angkasa lepas memasuki ruang udara bumi yang mungkin sebuah kapal angkasa makhluk asing.

Imej objek tidak dikenali (UFO) berjaya dirakam seorang angkasawan yang dipercayai kapal angkasa makhluk asing sedang turun menjunam ke atmosfera bumi.

Objek berkenaan dirakam oleh Paolo Nespoli dari Agensi Angkasa Lepas Eropah (ESA) yang menunjukkan sebuah objek cerah bergerak pantas memasuku ruang udara bumi pada 5 November 2017 lalu di luar  Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS).

Laman YouTube SecureTeam10 yang dikendalikan Tyler Glockner yang mendakwa ESA dan NASA menyembunyikan kewujudan makhluk asing di dalam video yang kini disaksikan sebanyak 1.1 juta kali.

Dia percaya tindakan ESA mengeluarkan kenyataan pantas selepas penemuan objek aneh itu membuktikan mereka cuba menyembunyikan kebenaran mengenai kunjungan mahkluk asing ke bumi.

"Mengapa mereka melakukan perkara ini? Saya tidak fikir ia adalah bebola api sama sekali," katanya.

Bola api itu bergerak pada kelajuan 89,478 batu sejam apabila ia menjunam ke atmosfera bumi.

Kelajuan objek tersebut adalah dua kali ganda berbanding kebanyakan meteorit, kata ESA.

Namun, Glockner percaya objek semula jadi itu tidak akan bergerak pada kelajuan seperti ini.

Detlef Koschny, pengarah bahagian Objek Near Earth (NEO) dari pasukan Space Situational Awareness ESA, berkata: "Ia kelihatan seperti meteor yang terang, atau bola api.

'Ia dapat melihat bola api menerangi awan dari atas, jadi itu pasti dekat dengan mereka - dan dekat dengan anggota Bumi. Ia juga kelihatan menunjukkan sedikit ekor.

Nigel Watson, pengarang Manual Penyiasatan UFO, berkata: 'Saya lebih suka percaya ESA daripada SecureTeam10 pada bila-bila masa.

Melampau...Jews News kata boleh musnahkan Malaysia dalam 'sesaat'


GLOBAL SENSASI: Lidah pengarang Jews News cuba bermain api apabila berita mengenai kesedian tentera Malaysia untuk menyumbang peranan sewajarnya dalam isu Baitulmaqdis dijadikan bahan lawak oleh portal berkenaan.

Lampiran berita berkenaan yang tertera tajuk 'Tentera Malaysia bersedia untuk main peranan membantu Muslim (merujuk isu Palestin)'  disertakan dengan kapsyen ketawa, dengan kenyataan 'kami boleh hancurkan Malaysia dalam satu saat' ternyata ibarat mencurah api hinggakan berlakunya perbalahan lidah dua negara.

Rakyat Malaysia pastinya tidak berpuas dengan tindakan melampau kenyataan demikian dengan meluahkannya di media sosial.


MH17: Mahkamah Arah Jeneral Separa Tentera Rusia DitahanGLOBAL: TRAGEDI MH17: Seorang anggota tentera veteran Rusia Sergey Dubinsky diarahkan Mahkamah Ukraine untuk ditahan kerana disyaki terlibat dalam menembak jatuh pesawat MH17 milik Malaysia Airlines.

Akhbar Kyiv Post melaporkan, tertuduh disyaki merancang pergerakan pelancar peluru berpandu BUK Rusia yang menembak jatuh MH17, ke Ukraine.

Menurut laporan itu, suara tertuduh yang memberitahu anggota-anggota tentera pimpinan Rusia tentang lokasi pengambilan BUK itu didakwa didengari dalam panggilan telefon yang dipintas oleh Perkhidmatan Ke­selamatan Ukraine (SBU).

Kyiv Post yang memetik berita dalam talian Ukrainnski Novyny memaklumkan, Mahkamah Wilayah Shevchenkivsky telah mengeluarkan waran tangkap terhadap Dubinsky.

SBU turut memberitahu, Dubinsky dituduh terlibat dalam kegiatan pengganas dan telah dimaklumkan tentang pendakwaan tersebut.

Laporan itu juga menyebut, tertuduh telah berkhidmat sebagai ketua perisikan untuk seorang pegawai risikan tentera Rusia yang dikenali sebagai ‘Strelkov’ Girkin.

Girkin didakwa telah mengetuai campur tangan pasukan tentera Rusia di wilayah Donetsk Basin, Ukraine, dua tahun lalu dan memulakan konflik tersebut.

Pesawat MH17 ditembak jatuh di ruang udara Donetsk di timur Ukraine ketika dalam penerbangan ke Amsterdam dari Kuala Lumpur dan kesemua 298 penumpang dan kru terbunuh dalam kejadian tersebut.

Pihak berkuasa memutuskan pesawat itu telah ditembak jatuh oleh roket buatan Rusia namun Moscow menafikan penggunaan roket miliknya.

Pada 22 September lalu, Malaysia, Ukraine, Australia, Belgium dan Belanda memeterai memorandum persefahaman sokongan politik untuk mendakwa penjenayah yang menembak jatuh pesawat berkenaan.

Pada Ahad lalu, akhbar Sydney Morning Herald melaporkan, seorang anggota separa tentera Rusia berpangkat jeneral dikenali sebagai Nikolai Fedorovich Tkachev.

telah dikenal pasti sebagai individu yang memantau pergerakan pelancar roket berkenaan.

Tkachev dikenal pasti melalui siasatan pasukan penyiasat terdiri daripada McClatchy di Amerika Syarikat (AS), laman sesawang siasatan Bellingcat yang beribu pejabat di London dan The Insi­der di Moscow. 

SUMBER: AGENSIDeklarasi Istanbul: Baitulmaqdis Adalah Ibu Negara PalestinGLOBAL: Pendirian tegas dikeluarkan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dalam Sidang Kemuncak Luar Biasa di Istanbul apabila sebulat suara mengiktiraf Timur Baitulmaqdis sebagai ibu negara Palestin.

Gesaan juga dilakukan OIC yang mahu masyarakat dunia untuk mengambil tindakan sama.

Deklarasi Istanbul itu juga menegaskan peranan negara kuasa besar Amerika Syarikat sebagai penaja perdamaian di Asia Barat tidak lagi sah.

Pertubuhan yang dianggotai 57 negara anggota turut menegaskan, semua negara anggota komited kepada 'satu-satunya penyelesaian komprehensif bagi memastikan keamanan' di wilayah terbabit.

Deklarasi itu juga menegaskan langkah Washington menyamai 'galakan kepada Israel yang meneruskan dasar kolonialisme, pendudukan, aparteid dan pembersihan etnik.'

Sidang kemuncak negara-negara Islam itu dianjurkan Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan selaku Pengerusi OIC sebagai tindak balas terhadap tindakan Trump mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.

Persidangan itu juga mengisytiharkan tindakan Trump mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel, 'tidak sah dan terbatal dari segi undang-undang' dan 'satu cubaan melemahkan semua usaha damai' serta menggalakkan 'ekstremisme dan keganasan'.

Deklarasi Sidang Kemuncak OIC memutuskan AS perlu menarik diri daripada memainkan peranan dalam proses damai di Asia Barat.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan berkata semua negara yang menghargai undang-undang antarabangsa dan keadilan perlu mengiktiraf Baitulmaqdis yang diduduki Israel sebagai ibu negara Palestin.

Sementara itu, Presiden Palestin, Mahmoud Abbas dalam ucapannya pada persidangan sama memberitahu pemimpin negara Islam bahawa Washington tidak lagi boleh menjadi broker damai yang jujur.

"Peranan AS dalam proses politik tidak lagi boleh diterima kerana mereka memihak kepada Israel.

"Ini adalah pendirian kami dan kami berharap anda (negara anggota OIC) menyokong kami (Palestin) dalam perkara ini," kata Abbas.

Abbas menegaskan: "Tidak mungkin wujud keamanan atau kestabilan di Asia Barat selagi Baitulmaqdis tidak diiktiraf sebagai ibu negara Palestin".

Sementara itu di Riyadh, Raja Arab Saudi, Raja Salman, berkata Palestin berhak menjadikan Timur Baitulmaqdis yang diduduki Israel sebagai ibu negara mereka, menyokong gesaan dalam sidang kemuncak OIC di Istanbul yang tidak dihadirinya.

Sementara itu, Perdana Menteri Israel berkata, beliau `tidak senang' dengan kenyataan dikeluarkan pemimpin negara Islam, yang menggesa masyarakat antarabangsa mengiktiraf Baitulmaqdis Timur sebagai ibu negara Palestin.

"Kami tidak senang dengan semua kenyataan yang dikeluarkan," kata Benjamin Netanyahu ketika berucap.

Dalam pada itu IAF menyerang Semenanjung Gaza (13 DIS), mencederakan tiga orang, selepas pejuang Palestin membedil roket ke selatan Israel.

Tiga penduduk Palestin cedera ringan dalam serangan itu, kata Kementerian Kesihatan di Gaza, tetapi tiada kes sama dilaporkan di pihak Israel.

Pengumuman Trump mencetuskan bantahan di seluruh wilayah Palestin, dengan empat terkorban dan ratusan lagi cedera dalam pertempuran atau serang balas udara rejim Zionis itu setakat 14 Disember.TERKINI

18 Destinasi Dan Tempat Penting MESTI DIKUNJUNGI Di Sekinchan

   Sumber Foto : CelcomDigi Disediakan Oleh : Mohd Ezli Mashut Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di...