Posts

Showing posts from June 30, 2018

CEO Astro Letak Jawatan Berkuat Kuasa 31 Januari 2019

Image
BISNES: Astro Malaysia Holdings Bhd. (Astro) mengumumkan peletakan jawatan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Datuk Rohana Rozhan berkuat kuasa 31 Januari 2019.

Menurut Astro, di bawah pentadbiran beliau, pelanggan Astro meningkat daripada dua juta kepada 5.5 juta orang, manakala perolehan berkembang daripada RM1.79 bilion kepada RM5.53 bilion bagi tahun kewangan ber­akhir 31 Januari 2018.

“Jawatan Rohana akan diambil alih oleh Ketua Pegawai Kandungan dan Pengguna Kumpulan Astro, Henry Tan,” katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Dalam pada itu, Astro menegaskan bahawa syarikat berkenaan bukan syarikat milik kerajaan (GLC) mahupun syarikat pelaburan milik kerajaan (GLIC).

"Pelantikan kakitangan eksekutif Astro tidak terlibat dengan sebarang pelantikan kerajaan atau politik," kata Astro. 

SUMBER: ASTRO

Airasia Alu-Alukan Pihak Berminat Bina LCCT

Image
 DUNIA PENERBANGAN: SEPANG: AirAsia berkata, ia mengalu-alukan cadangan pembangunan terminal penerbangan tambang murah (LCCT) di Sepang daripada mana-mana pihak, sama ada tempatan atau asing.

Pengerusi Eksekutif AirAsia Group Berhad dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia X, Datuk Kamarudin Meranun, berkata mana-mana pihak, sama ada individu, kerajaan negeri malah Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB), boleh mengemukakan cadangan.

"Sebagai penyokong kuat LCCT, syarikat penerbangan ini akan bekerja dengan mana-mana pihak yang boleh membina terminal tambang murah untuk mereka," katanya.

"AirAsia semacam sudah berputus asa untuk memiliki lapangan terbang. Syarikat penerbangan ini sudah berpindah ke empat lapangan terbang sejak AirAsia memulakan operasi, dan ia tidak seperti berpindah rumah," katanya kepada pemberita selepas melancarkan penajaan bersama AirAsia-Alisports ASEAN World Electronic Sports Games di ibu pejabat AirAsia di sini, 29 JUN 2018.

Kamarudin dimi…

AirAsia Taja WESG Kembangkan Potensi E-Sukan

Image
BISNES & DUNIA ONLINE:Syarikat penerbangan tambang murah, AirAsia Bhd. (AirAsia) menjadi penaja utama di ASEAN bagi penerbangan rasmi untuk Pertandingan Sukan Elektronik Dunia (WESG) bagi musim baharu 2018/2019.

Pengerusi Eksekutif Kumpulan AirAsia dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia X, Datuk Kamarudin Meranun berkata, sebagai sebuah syarikat digital yang inovatif pihaknya berbangga dapat menjadi penaja utama dan berharap dapat memberi sumbangan terhadap perkembangan sukan elektronik (e-sukan).


“WESG merupakan kejohanan e-sukan antarabangsa yang dianjurkan oleh Alisports iaitu cabang kepada syarikat Kumpulan Alibaba.

“Kerjasama ini yang turut melibatkan syarikat Agri Mind Sdn. Bhd. termasuk dalam penyediaan penerbangan, media dan hadiah wang tunai,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis pelancaran AirAsia dan Alisports bagi membawakan WESG ke ASEAN di ibu pejabat AirAsia RedQ di sini.

Menurut Kamarudin, dari segi peminat e-sukan, ASEAN mencatatkan ju…

Peranti Keselamatan Peribadi Celcom Pastikan Dapat Bantuan Kecemasan

Image
BISNES: Celcom Axiata Berhad (Celcom) memperkenalkan SafeMate iaitu peranti keselamatan peribadi yang membolehkan pengguna memohon bantuan kecemasan walau berada di mana sahaja dan pada bila-bila masa.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Operasi Perniagaan Celcom, Azwan Khan Osman Khan berkata, peranti itu adalah yang pertama seumpamanya di Malaysia dan pengguna boleh mendapatkan bantuan kecemasan dengan hanya satu klik sahaja.


Jelas beliau, SafeMate akan memberi amaran res­ponden pertama ke lokasi mereka untuk mendapatkan bantuan segera walaupun telefon mereka dikunci.

“Penggunaan peranti ini digabungkan bersama aplikasi keselamatan React Mobile. Pengguna boleh muat turun aplikasi ini di telefon bimbit mereka dan terus berhubung dengan SafeMate sepanjang masa melalui Bluetooth.

“Untuk masa terhad semua pengguna pasca bayar Celcom boleh mendaftar SafeMate dengan bayaran pendahuluan sebanyak RM240 dan menikmati tawaran pelanggan terawal pada harga RM9.80 untuk 12 bulan termasuk jaminan satu t…

'Ads Transparency Center’ Twitter Pastikan Iklan Dipapar Telus

Image
Twitter Lancar Pusat Ketelusan Iklan

NEW YORK: Bagi membolehkan pengguna Twiter melihat semua iklan yang diletakkan dalam media sosial berkenaan Twitter Incorporation pada 28 JUN melancarkan ‘Ads Transparency Center’.

Langkah itu dibuat selepas Twitter berdepan dengan tindakan undang-undang Amerika Syarikat (AS) berhubung maklumat tidak lengkap mengenai perbelanjaan iklan dalam media sosial berkenaan terutamanya berkaitan kempen politik di negara ini, lapor Agensi Berita Antarabangsa REUTERS.

Kewujudan pusat iklan itu juga dilihat sebagai satu daripada usaha untuk membolehkan pengguna Twitter mengenal pasti sama ada iklan yang diletak dalam media sosial itu adalah iklan kempen politik dan siapa yang membayar mereka untuk memasukkan iklan tersebut.

Pusat iklan tersebut turut membenarkan penggunanya mengakses beberapa maklumat termasuk data sasaran demografik dari kumpulan pengiklan politik AS beserta maklumat pembayaran dan jumlah kos perbelanjaan iklan terbabit.

Menerusi satu blog, Twitter…