CEO Astro Letak Jawatan Berkuat Kuasa 31 Januari 2019Foto Sumber: ASTRO


BISNES: Astro Malaysia Holdings Bhd. (Astro) mengumumkan peletakan jawatan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Datuk Rohana Rozhan berkuat kuasa 31 Januari 2019.

Menurut Astro, di bawah pentadbiran beliau, pelanggan Astro meningkat daripada dua juta kepada 5.5 juta orang, manakala perolehan berkembang daripada RM1.79 bilion kepada RM5.53 bilion bagi tahun kewangan ber­akhir 31 Januari 2018.

“Jawatan Rohana akan diambil alih oleh Ketua Pegawai Kandungan dan Pengguna Kumpulan Astro, Henry Tan,” katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Dalam pada itu, Astro menegaskan bahawa syarikat berkenaan bukan syarikat milik kerajaan (GLC) mahupun syarikat pelaburan milik kerajaan (GLIC).

"Pelantikan kakitangan eksekutif Astro tidak terlibat dengan sebarang pelantikan kerajaan atau politik," kata Astro. 

SUMBER: ASTRO

Airasia Alu-Alukan Pihak Berminat Bina LCCT

Foto Sumber: Flickr


 DUNIA PENERBANGAN: SEPANG: AirAsia berkata, ia mengalu-alukan cadangan pembangunan terminal penerbangan tambang murah (LCCT) di Sepang daripada mana-mana pihak, sama ada tempatan atau asing.

Pengerusi Eksekutif AirAsia Group Berhad dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia X, Datuk Kamarudin Meranun, berkata mana-mana pihak, sama ada individu, kerajaan negeri malah Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB), boleh mengemukakan cadangan.

"Sebagai penyokong kuat LCCT, syarikat penerbangan ini akan bekerja dengan mana-mana pihak yang boleh membina terminal tambang murah untuk mereka," katanya.

"AirAsia semacam sudah berputus asa untuk memiliki lapangan terbang. Syarikat penerbangan ini sudah berpindah ke empat lapangan terbang sejak AirAsia memulakan operasi, dan ia tidak seperti berpindah rumah," katanya kepada pemberita selepas melancarkan penajaan bersama AirAsia-Alisports ASEAN World Electronic Sports Games di ibu pejabat AirAsia di sini, 29 JUN 2018.

Kamarudin diminta mengulas kenyataan Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook, semalam yang mana sebarang cadangan untuk membangunkan terminal penerbangan tambang murah bersebelahan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur perlu mengemukakannya semula sebagai cadangan baharu kerana cadangan sebelum ini yang dikemukakan tahun lepas adalah kepada kerajaan terdahulu.

Menurut laporan media, Citaglobal Airports Sdn Bhd, melalui Pengarahnya, Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria, mencadangkan kepada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, melalui surat bertarikh 24 November, 2017, pembinaan LCCT baharu yang boleh memuatkan lebih ramai bilangan penumpang, terutama dengan kewujudan Zon Perdagangan Bebas Digital.

Pada 2014, AirAsia memindahkan operasinya ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) dari LCCT di Sepang selepas lapan tahun beroperasi di sana.

SUMBER: BERNAMA

AirAsia Taja WESG Kembangkan Potensi E-Sukan


Foto Sumber: Tilt Report


BISNES & DUNIA ONLINE: Syarikat penerbangan tambang murah, AirAsia Bhd. (AirAsia) menjadi penaja utama di ASEAN bagi penerbangan rasmi untuk Pertandingan Sukan Elektronik Dunia (WESG) bagi musim baharu 2018/2019.

Pengerusi Eksekutif Kumpulan AirAsia dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia X, Datuk Kamarudin Meranun berkata, sebagai sebuah syarikat digital yang inovatif pihaknya berbangga dapat menjadi penaja utama dan berharap dapat memberi sumbangan terhadap perkembangan sukan elektronik (e-sukan).

Foto Sumber: jioplaygame.com

“WESG merupakan kejohanan e-sukan antarabangsa yang dianjurkan oleh Alisports iaitu cabang kepada syarikat Kumpulan Alibaba.

“Kerjasama ini yang turut melibatkan syarikat Agri Mind Sdn. Bhd. termasuk dalam penyediaan penerbangan, media dan hadiah wang tunai,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis pelancaran AirAsia dan Alisports bagi membawakan WESG ke ASEAN di ibu pejabat AirAsia RedQ di sini.

Menurut Kamarudin, dari segi peminat e-sukan, ASEAN mencatatkan jumlah peminat yang banyak iaitu kira-kira 9.3 juta orang dan jumlah itu dijangka meningkat sebanyak 36.1 peratus pada setiap tahun hingga tahun hadapan.

Sehubungan itu, Kamarudin berkata, pihaknya percaya menerusi penajaan tersebut akan meletakkan syarikat penerbangan itu di barisan hadapan sebagai penyumbang kepada perkembangan e-sukan di rantau ini.


SUMBER: UTUSAN ONLINE

TAQS: AIR ASIA, WESG. ALI BABA.COM

Peranti Keselamatan Peribadi Celcom Pastikan Dapat Bantuan Kecemasan


Foto Sumber: Techave


BISNES: Celcom Axiata Berhad (Celcom) memperkenalkan SafeMate iaitu peranti keselamatan peribadi yang membolehkan pengguna memohon bantuan kecemasan walau berada di mana sahaja dan pada bila-bila masa.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Operasi Perniagaan Celcom, Azwan Khan Osman Khan berkata, peranti itu adalah yang pertama seumpamanya di Malaysia dan pengguna boleh mendapatkan bantuan kecemasan dengan hanya satu klik sahaja.


Jelas beliau, SafeMate akan memberi amaran res­ponden pertama ke lokasi mereka untuk mendapatkan bantuan segera walaupun telefon mereka dikunci.

“Penggunaan peranti ini digabungkan bersama aplikasi keselamatan React Mobile. Pengguna boleh muat turun aplikasi ini di telefon bimbit mereka dan terus berhubung dengan SafeMate sepanjang masa melalui Bluetooth.

“Untuk masa terhad semua pengguna pasca bayar Celcom boleh mendaftar SafeMate dengan bayaran pendahuluan sebanyak RM240 dan menikmati tawaran pelanggan terawal pada harga RM9.80 untuk 12 bulan termasuk jaminan satu tahun bagi peranti,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Foto Sumber: CELCOM

Tambah Azwan Khan, apabila diaktifkan peranti akan mengeluarkan isyarat kecemasan ke pusat panggilan kecemasan yang beroperasi selam 24 jam dan tujuh hari seminggu diikuti dengan pengesahan oleh pengguna mengenai keadaan kecemasan.

Menurutnya, sekiranya tidak ada tindak balas daripada pengguna, pusat panggilan kecemasan akan memaklumkan kepada kenalan kecemasan yang te­lah didaftarkan oleh pengguna.

Katanya lagi, pihak berkuasa tempatan seperti polis, akan dihubungi jika tiada maklum balas selepas kenalan kecemasan dihubungi.

Foto: Astro Awani

“SafeMate juga dilengkapi dengan ciri penjejak Sistem Penentu Kedudukan Global (GPS) masa nya­ta yang membolehkan ahli keluarga atau kawan terpi­lih mengesan pengguna dan menerima pemberitahuan segera pada bila-bila masa.

“Peranti ini boleh didapati di semua kedai Blue Cube Celcom di seluruh negara. Untuk mengaktifkan SafeMate pelanggan dikehendaki memasang aplikasi keselamatan React Mobile yang boleh dimuat turun daripada App Store dan Google Play,” ujarnya.

SUMBER: UTUSAN ONLINE

TAGS: Safe Mate, Celcom, Blue Cube


'Ads Transparency Center’ Twitter Pastikan Iklan Dipapar TelusTwitter Lancar Pusat Ketelusan Iklan
  
NEW YORK: Bagi membolehkan pengguna Twiter melihat semua iklan yang diletakkan dalam media sosial berkenaan Twitter Incorporation pada 28 JUN melancarkan ‘Ads Transparency Center’.

Langkah itu dibuat selepas Twitter berdepan dengan tindakan undang-undang Amerika Syarikat (AS) berhubung maklumat tidak lengkap mengenai perbelanjaan iklan dalam media sosial berkenaan terutamanya berkaitan kempen politik di negara ini, lapor Agensi Berita Antarabangsa REUTERS.

Kewujudan pusat iklan itu juga dilihat sebagai satu daripada usaha untuk membolehkan pengguna Twitter mengenal pasti sama ada iklan yang diletak dalam media sosial itu adalah iklan kempen politik dan siapa yang membayar mereka untuk memasukkan iklan tersebut.

Pusat iklan tersebut turut membenarkan penggunanya mengakses beberapa maklumat termasuk data sasaran demografik dari kumpulan pengiklan politik AS beserta maklumat pembayaran dan jumlah kos perbelanjaan iklan terbabit.

Menerusi satu blog, Twitter memaklumkan bahawa pusat iklan itu akan menyenaraikan semua pengiklan di seluruh dunia, namun buat masa kini, ia hanya melibatkan iklan kempen politik kerajaan AS.

Dalam pada itu, Facebook Incorporation juga mengambil langkah yang sama dengan membenarkan penggunanya melihat senarai semua iklan kempen yang aktif sama ada berkaitan dengan politik atau sebaliknya.

Selain itu, pengguna Facebook turut boleh melihat rekod daftar perubahan nama iklan yang dibuat dalam media sosial tersebut.

Kemudahan itu dijangka dapat membantu pengguna mengesan sebarang penyalahgunaan dalam Facebook. 

SUMBER: REUTERSTERKINI

18 Destinasi Dan Tempat Penting MESTI DIKUNJUNGI Di Sekinchan

   Sumber Foto : CelcomDigi Disediakan Oleh : Mohd Ezli Mashut Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di...