JEBI: Taufan Terkuat Dunia 2018 Menuju Jepun

Foto Sumber; ACCU WEATHER
This satellite image shows Super Typhoon Jebi in the Western Pacific on Saturday evening, Sep, 1 Japan time. (Photo/NOAA)


INFO CUACA GLOBAL: Ribut paling kuat di dunia pada tahun 2018 telah berputar pada Taufan Kategori 5 di Lautan Pasifik dan terus menuju Jepun.

Taufan yang diberi naman Taufan Jebi kini berada di lauan untuk melanda Jepun pada awal minggu depan, kini sedang bertiup pada kekuatab 16 mph dan kekuatan 170 mph dan ke atas.

Lahir di timur Guam pada atau sekitar 27 Ogos, Taufan Jebi dengan pantas dipergiatkan hanya 48 jam dari ribut Kategori 1 ke dalam kategori Kategori 5 yang penuh dengan hari Khamis.

Dengan mengira kelajuan maksimum angin dan tekanan pusat Taufan Jebi, pakar badai tropika Colorado State University, Philip Klotzbach mencadangkan bahawa raksasa Cat 5 kini ribut kuat bumi 2018, menurut Gizmodo.

Foto Sumberl ACCU WEATHER

Sekarang Jebi adalah kira-kira 300 batu dari barat laut Saipan, bergerak ke arah barat laut, tetapi model komputer bersetuju bahawa ribut itu akan menyusut ke utara awal minggu depan, meletakkannya di laluan langsung ke Kyoto, Jepun.

Dianggarkan 20,000 penduduk telah diperintahkan untuk berpindah ke hadapan badai dan angka yang lebih tinggi dijangka.


Penduduk Jepun Shikoku, Honshu dan Kepulauan Hokaido perlu membuat persiapan apabila Typhoon Jebi dijangka mengancam nyawa dan harta benda dari malam Isnin hingga Rabu.

Foto Sumber: ACCU WEATHER


Walaupun tiada daratan akan terjejas oleh Jebi hingga Ahad, penduduk Jepun tengah dan timur harus bersiap untuk memukul langsung.

"Kerosakan angin dan banjir pesisir pantai mungkin menjadi impak yang paling ketara dengan ribut ini," menurut AccuWeather Senior Meteorologist Adam Douty.

SUMBER: SPUTNIK NEWS/ ACCU WEATHER

TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...