Covid-19: 500 Juta Penduduk Di Seluruh Dunia Terlibat Perintah Kawalan Pergerakan

Lockdown

PARIS: Kira-kira 500 juta orang terbabit dalam langkah kawalan pergerakan di seluruh dunia berikutan COVID-19 yang bermula di China sebelum merebak ke seluruh dunia, menurut AFP.

Dari China ke Republik Czech ke Venezuela, kerajaan memberitahu rakyatnya untuk tinggal di dalam rumah sebagai langkah melewatkan penyebaran pandemik.

Ini berikutan virus itu yang bermula di Wilayah China, di Hubei dan Wuhan, akhir tahun lalu.

Kuarantin masih berkuat kuasa di sana, tetapi sekatan pergerakan berkurangan pada 14 Mac lalu membabitkan lebih daripada 50 juta penduduk di wilayah berkenaan.

Sekurang-kurangnya lapan negara lain mengikut langkah China bagi menguatkuasakan perintah sama, iaitu Itali dimulakan sejak 10 Mac, Sepanyol (14 Mac), Lebanon (15 Mac), Republik Czech (16 Mac), Perancis, Israel dan Venezuela (17 Mac) dan Belgium, semalam.

Itu bererti 240 juta orang di lapan negara terbabit diwajibkan tinggal di rumah.

Di kebanyakan tempat ini ada juga yang keluar rumah untuk membeli keperluan asas dan mendapatkan rawatan kesihatan.

Beberapa negara telah mengambil langkah sama termasuk Bulgaria yang meletakkan bandar perang, ski Bansko juga melakukan kuarantin.

Mesir juga melakukan pengurungan semua pekerja di kawasan pelancongan Laut Merah.

Penduduk di bandar raya Colombia Bogota akan menjalani percubaan latihan pengasingan mulai esok hingga 23 Mac ini, yang mungkin kemudian untuk melakukan kuarantin penuh.

Sekurang-kurangnya empat negara di Austria, Britain, Jerman dan Iran - telah mendesak orang mengehadkan pergerakan dan berjumpa dengan orang ramai bagi memastikan angka korban membabitkan virus itu dapat dikurangkan.

Keempat-empat negara terbabit mempunyai kepadatan penduduk sekitar 240 juta orang.

Di Iran pihak berkuasa mengadu walaupun ada amaran, tetapi bazar penuh, pada Jumaat lalu.

Selain itu, sekurang-kurangnya enam negara atau wilayah mengenakan perintah berkurung yang melarang pergerakan pada waktu malam iaitu membabitkan Tunisia, Bolivia, Serbia, Amerika Syarikat di New Jersey dan Puerto Rico, dan Manila, Filipina.

Wilayah ini mempunyai lebih daripada 50 juta penduduk. 

SUMBER: AFP

TERKINI

Merealisasikan Guru Jauhari Digital, Jadi Aspirasi Negara MADANI

   AI image generated by : Mohd Ezli Mashut Oleh : Mohd Ezli Mashut & ChatGPT Imej Janaan AI Oleh : Mohd Ezli Mashut via Copilot Dalam e...