Jambatan Gantung Unik 350 Meter Tarikan Baharu di Turki

Foto Sumber: ANADOLU NEW AGENCY


INFO TRAVEL: Jambatan pejalan kaki gantung sepanjang 350 meter (1,148 kaki)  menjadi tumpuan dan perhatian terbaharu di daerah Andirin di selatan wilayah Kahramanmaras Turki.

Agensi Berita Turki ANADOLU NEWS AGENCY melaporkan selain tertarik dengan kecantikan sejarah dan alam semulajadi, pelancong tempatan dan asing juga bertandang ke Andirin untuk menyeberangi jambatan kaki yang luar biasa, yang dibina oleh perbandaran tempatan untuk menyambung kedua-dua belah daerah.

Pelawat mengambil gambar cenderamata di jambatan sambil menikmati pemandangan lembah.

"Kami merancang projek itu empat tahun yang lalu dan mengambil masa enam bulan untuk memohon. Pada penghujung pemisah di kedua-dua hujung adalah empat menara dalam bentuk menara. 

                            Foto Sumber: ANADOLU NEWS AGENCY


     Foto Sumber: ANADOLU NEWS AGENCY

"Ia adalah untuk pejalan kaki terutamanya, tetapi kereta juga boleh menyeberang, kerana jaraknya 2,5 meter (sekitar 8 kaki), "kata Andirin Mayor Baki Tezcan.

"Jambatan kami menarik perhatian besar, dengan sifatnya, Andirin adalah seperti Laut Hitam di rantau kami, yang bertujuan untuk menjadikan kawasan kami sebagai tarikan utama bagi Mediterranean dan Turki. Selain keindahan semula jadi kami, istana-istana sejarah juga menarik perhatian pelancong, "kata Tezcan.

"Jambatan itu boleh menyokong 1,200 tan berat dan dibina di atas lembah 100 meter," katanya.

SUMBER: ANADOLU NEWS AGENCY

HSBC Dipilih Bank Terbaik Asia

Foto Sumber: FSM News


BISNES: HSBC dipilih sebagai Bank Terbaik Asia bagi Kewangan Mampan pada Anugerah Kecemerlangan Euromoney 2018 di Hong Kong, baru-baru ini.

Ketua Eksekutif HSBC Greater China, Helen Wong, berkata antara perjanjian penting yang menyumbang kepada kejayaan memenangi anugerah julung kali itu ialah bon iklim pertama Jalur dan Jalan, perjanjian tiga bahagian daripada Industrial and Commercial Bank of China dan bon Matlamat Pembangunan Mampan US$1 billion (US$1=RM4.06), selain sukuk hijau pertama negara, US$1.25 bilion, dari Indonesia.

"Kami bangga diiktiraf sebagai Bank Terbaik Kewangan Mampan Asia yang membuktikan HSBC di barisan hadapan dalam transisi kewangan kepada ekonomi karbon rendah, keutamaan strategik yang akan memacu pertumbuhan serantau," katanya dalam kenyataan hari ini.

SUMBER: BERNAMA

Gelombang Haba: 65 maut, lebih 22,000 dimasukkan hospital

Foto Sumber: CNN/ AP


CUACA EKSTREM: TOKYO: Gelombang haba luar biasa di Jepun mengorbankan sekurang-kurangnya 65 orang sejak seminggu lalu, kata pihak berkuasa, hari ini dengan agensi cuaca negara itu mengkategorikan cuaca ekstrim terbabit sebagai 'bencana alam'.

Agensi Berita Antarabangsa AFP melaporkan dalam tempoh seminggu sehingga kelmarin, sekurang-kurangnya 65 orang maut akibat strok haba, sementara 22,647 orang terpaksa dimasukkan ke hospital, menurut kenyataan Agensi Pengurusan Kebakaran dan Bencana.

Data itu adalah yang terburuk dalam rekod musim panas, sejak agensi itu mula merekodkan jumlah kematian akibat strok haba pada Julai 2008, kata jurucakap agensi kepada AFP.

Agensi Pengurusan Kebakaran dan Bencana hari ini berkata, sejumlah 80 orang maut akibat cuaca panas sejak awal Julai dan lebih 35,000 sudah dimasukkan ke hospital.

Antara yang terbunuh adalah seorang kanak-kanak lelaki enam tahun yang pengsan, ketika dalam perjalanan pulang daripada satu lawatan.

"Berdasarkan rekod, gelombang haba terus melanda negara ini, langkah segera perlu diambil untuk melindungi nyawa kanak-kanak sekolah," kata jurucakap kanan kerajaan, Yoshihide Suga kepada pemberita, hari ini. 

SUMBER: AFP

TERKINI

10 Sebab Perlu Melawat Ke Sekinchan Sekarang

Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di Sabak Bernam, Selangor, semakin mendapat perhatian sebagai des...