Gurun Sahara Diliputi Salji 15 Inci, Kali Kedua Dalam Tempoh 40 Tahun

FOTO OLEH:  Karim Bouchetata 

CUACA GLOBAL
: Jika cuaca panas terik melampau sehingga 47 darjah celsius melanda Sydney Australia, lain pula yang berlaku di sebuah kawasan di gurun Sahara apabila salji turun di kawasan ini sehingga lebih 15 inci atau 40 centimeter.


Kejadian itu yang berlaku buat kali kedua dalam tempoh 40 tahun itu berlaku di sebuah bandar kecil di Ain Sefra, Algeria.

Salji pernah direkodkan turun sebelum ini pada Disember 2016, tetapi dalam kejadian berlaku terbaharu salji yang turun lebih lebat.

Menurut Media Atas Talian EXPRESS.UK menyatakan fenomena itu sempat dirakamkan seorang jurugambar, Karim Bouchetata yang mengambil gambar detik penting itu.


PHOTO BY: KARIM BOUCHETATA

"Kami sangat terkejut apabila kami bangun untuk melihat salji sekali lagi hari Ahad dan mula lebat kira-kira pukul 5 petang," katanya.

Kali terakhir salji turun sebelum ini Ain Sefra adalah pada 18 Februari 1979 apabila ribut salji melanda kira-kira sejam setengah.

"Tekanan tinggi bermakna cuaca sejuk terus bertambah jauh dari selatan normal. "Ain Sefra adalah kira-kira 1,000 meter di atas paras laut dan dikelilingi oleh Pergunungan Atlas.

Suhu purata untuk Januari ialah 6C, dengan paras terendah pada -0.3C.

Gurun Sahara merangkumi sebahagian besar Afrika Utara dan ia telah melalui perubahan dalam suhu dan kelembapan sejak beberapa ratus ribu yang lalu tahun. "

Ini Sebabnya Kenapa Kedai Makcik Seringgit Diserbu Pelajar

Pengusaha nasi bajet Noor Haliza Mohd Hashim,44, menunjukkan nasi bajet yang menjadi menu pilihan para pelanggannya di kedai Makcik Seringgit di Jalan Pondok Labu di Kulim. - Foto BERNAMA


DIOLAH OLEH: MOHD EZLI MASHUT

BISNES: MATLAMAT dalam perniagaan adalah mencapai keuntungan dengan kos paling minimum. Namun dalam strategi perniagaan matlamat mendapatkan keuntungan besar dan margin tinggi tinggi pada waktu singkat bukan strategi berkesan.

Malahan banyak kali dibuktikan menjual produk atau barangan pada keuntungan margin rendah boleh berjaya kerana ia mengambil kira faktor kuantiti barangan dan produk dijual pada suatu masa. 

Apa yang penting dalam menjalankan perniagaan adalah keberkatan dalam usaha dijalankan serta menyenangkan dan pada masa sama membantu orang lain.

KISAH KEDAI MAKCIK SERINGGIT DISERBU PELAJAR

BERNAMA pada 9 Januari 2018 melaporkan sepasang suami isteri di Kulim mengambil inisiatif menjual nasi bajet bagi  membantu pelajar menikmati hidangan lazat pada harga murah.

Terkenal dengan jolokan Kedai Makcik Seringgit, Noor Haliza Mohd Hashim, 44, dan suaminya, Mohamad Rozi Ishak, 48, beroperasi sejak enam tahun lalu di Jalan Pondok Labu di Kulim

"Tarikan utama adalah harganya iaitu nasi set bajet berharga serendah RM2 dan air hanya RM1 dan saya jual sebab kasihan kepada pelajar yang tak ada bajet besar untuk makan," katanya kepada Bernama.

Katanya, bagi set nasi bajet, pelanggan boleh memilih beberapa jenis lauk seperti ikan sardin, telur goreng atau rebus, sosej atau kepingan daging dan sayuran.

"Pelanggan boleh pilih satu daripada lauk ini dan sayuran yang disukai dengan harga RM2.

"Air pula, semua jenis air yang dibancuh termasuk Milo ais, teh ais, Horlicks ais dan ia hanya RM1 kecuali minuman yang di paket," katanya.

Noor Haliza menambah, kedainya mula beroperasi pada 7 pagi sehingga 7 malam.

"Waktu puncak pada tengah hari dan ketika ini pelajar paling ramai dan memang mereka akan pesan nasi bajet untuk makan tengah hari," katanya.

Selain itu, ramai pengunjung yang singgah ke kedainya untuk membeli air bungkus.

Katanya, kadang-kadang pelanggan memesan sehingga 20 bungkus air dan ada antaranya yang datang semata-mata mahu membeli air RM1.

UNTUNG SEBENARNYA JUAL PADA HARGA BERPATUTAN

Noor Haliza berkata, harga itu langsung tidak merugikan perniagaannya, malah menjadi tarikan ramai orang sehingga sentiasa dikunjungi setiap masa.

"Tak rugi sebab kalau rugi dah lama saya tak buat. Sudah lama saya berniaga dan lagi ramai orang datang.

"Bab makan saya tak nak berkira sangat. Janji harga berpatutan dan ramai orang boleh makan sampai kenyang," katanya.

HARGA LEBIH MURAH DARI KANTIN KOLEJ KATANYA...

Laporan itu menyatakan pelajar kolej vokasional, Aiman Syafiq Iza Syarrizan,18, berkata nasi ekonomi yang dijual di kedai tersebut lebih murah dari kantin kolejnya.

"Memang selalu saya dan kawan makan di sini terutama waktu tengah hari. Makanan di sini sedap dan harga lebih murah," katanya.

MENIAGA DALAM KEBERKATAN

Menurut MAJALAH NIAGA Terdapat 4 petua mudah untuk mencari keberkatan dalam perniagaan. Petua  ini perlulah dijadikan amalan bagi usahawan yang mahu mendapatkan rezeki yang berkat di dunia dan berpanjangan sehingga ke akhirat.

1. Niat
Niat adalah lintasan dalam hati sebelum kita melakukan sesuatu perkara. Ganjaran Allah adalah berdasarkan kepada apa yang kita niatkan.

Rasulullah SAW bersabda bahawasanya, “Sesungguhnya setiap amalan itu hanya dengan niat. Dan sesungguhnya setiap orang hanya mendapat balasan mengikut apa yang diniatkan. Sesiapa yang berhijrah untuk mencari duniawi atau untuk mendapatkan wanita yang ingin dikahwini, maka (pahala) hijrahnya itu mengikut niatnya.” (Riwayat al-Bukhari)

Usahawan yang mahu mendapat keberkatan dalam perniagaan mestilah memasang niat sebelum memulakan sebarang perniagaan agar perniagaan yang dijalankan adalah bertujuan semata-mata untuk mendapatkan keredaan Allah Taala.

2. Solat Sunat Dhuha

Solat sunat Dhuha adalah solat sunat yang dilakukan pada waktu pagi, selepas terbit matahari dengan minimum bilangan rakaatnya adalah dua dan maksimumnya adalah 12 rakaat.

Para peniaga mahupun usahawan digalakkan untuk menjemput rezeki dan menolak kepapaan dengan melaksanakan solat sunat Dhuha ini. Terdapat pelbagai kelebihan bagi mereka yang melaksanakan solat Dhuha ini dengan penuh khusyuk.

Antara kelebihan solat Dhuha adalah dijauhkan dari kemiskinan. Allah pasti mencukupkan keperluan bagi mereka yang rajin melaksanakan solat sunat Dhuha.

Rasulullah SAW bersabda, Allah SWT berfirman: “Wahai anak Adam, jangan sekali-kali kamu malas melakukan empat rakaat solat Dhuha, kerana dengan solat itu, Aku cukupkan keperluanmu pada waktu petangnya.” (Riwayat Hakim dan Tabrani)

Selain itu, antara kelebihan solat dhuha juga adalah mendapat balasan syurga dan dihindarkan dari azab dan seksaan api neraka. Abu Hurairah pernah berkata: “Rasulullah SAW berwasiat kepadaku tiga perkara agar jangan ditinggalkan puasa tiga hari tiap bulan, dua raka’at Dhuha dan Witir sebelum tidur.”

3. Solat Sunat Tahajud

Untuk menjadi seorang usahawan yang mendapat keberkatan dalam hidup, amalan solat sunat Tahajud mestilah dilakukan pada setiap malam tanpa gagal. Dalam peniagaan terdapat pelbagai cabaran dan dugaan yang menimpa setiap usahawan. Usahawan berdepan dengan 1001 masalah.

Jadi, ambillah peluang untuk berkomunikasi dengan Allah dengan mengadu pada-Nya di akhir sepertiga malam kerana hanya Allah sahaja tempat kita meminta hajat dan memohon pertolongan.

Di antara kelebihan solat sunat Tahajud adalah hati akan menjadi lebih tenang, doa dan hajat dimakbulkan, mendapat pertolongan dan rahmat Allah, mendapat ketenangan hati, mencegah melakukan dosa, mengubati penyakit dan lain-lain.

Rasulullah SAW bersabda, “Setiap malam Allah Ta’ala turun ke langit dunia, ketika datang sepertiga malam terakhir, lalu Allah berfirman, “Barang siapa yang berdoa kepada-Ku akan Aku kabulkan, siapa yang meminta kepada-Ku, Aku berikan, siapa yang memohon ampun kepada-Ku Aku ampuni”. (Hadis Riwayat Bukhari Muslim)

4. Bersedekah

Percayalah, dengan bersedekah rezeki tuan puan pasti akan bertambah dan melimpah-ruah. Dengan sedekah juga, hati akan menjadi lebih tenang dan hidup akan menjadi lebih indah.

Bersedekah - berkat dalam perniagaan

Bersedekahlah kerana sedekah itu membawa kepada keberkatan harta kekayaan. Dengan adanya keberkatan, rezeki yang sedikit akan sentiasa mencukupi. Tanpa keberkatan, rezeki akan tersepit dan hidup makin terhimpit.

Janganlah kedekut untuk bersedekah kerana pada sedekah itu ada banyak kelebihan yang tersembunyi. Sedekah yang dilakukan dengan penuh ikhlas walaupun sedikit pasti akan mendapat ganjaran yang hebat di sisi Allah S.W.T.

Akhir kata, carilah keberkatan dalam berniaga kerana tanpa keberkatan harta banyak pun tiada gunanya. Jadilah peniaga yang bukan sahaja kaya di dunia malah kekayaan itu diwarisi sehingga ke akhirat sana.

Semoga dengan tips diberikan dapat mencari keberkatan dalam perniagaan.


SUMBER: BERNAMA/ MAJALAH NIAGA

SMART INTEGRATION: Amazon Alexa on HP, Acer & Asus ComputersAmazon, the e-commerce giant, is taking Alexa beyond its Echo and Fire devices. PHOTO: AMAZON ALEXA

Computer manufacturers HP, ASUS, and Acer are all adding support for the Amazon Alexa digital assistant, with more companies likely to continue the trend.

The advent of Alexa for Business combined with these integrations could help to set Alexa up as a key business tool.

A host of top computer manufacturers are adding Amazon Alexa capabilities to their core models. 


GADJET: SMART INTEGRATION & COLLABORATION:  

HP, ASUS, and Acer all made important announcements at International Consumer Electronics Show (CES) 2018 which held at Las Vegas that they'd be adding Alexa to select desktops and laptops.


The three personal computer giants debuted personal computers that are designed to work with Alexa, part of a push by Amazon to spread its voice assistant to more third-party devices. 

The companies announced the new computers against the backdrop of this week’s annual International Consumer Electronics Show, in Las Vegas.

Although most people interact with the Alexa voice assistant through Amazon’s web-connected speakers, the Echo and the Echo Dot, the online retail giant has been increasingly courting third-party companies to embed Alexa in their own devices.

Amazon, Google, and Microsoft, believe that voice-activated assistants are a new frontier for interacting with computers. 

As a result, these companies are investing heavily in voice technology and are increasingly debuting products like Google and its Google Home speakers that use voice assistants to do things like play certain songs when asked.

People can already access Alexa on their PCs through an Amazon-sanctioned website for developers to test their Alexa apps, or skills, built for the Echo. 
The new HP Inc, Asus, and Acer computers, however, come with features specifically designed for Alexa and make it easier to access the service rather than having to visit a website.

For example, the HP Pavilion Wave comes with a special LED that lights up to show that Alexa is listening. That computer, like Acer’s Amazon-supported PCs, also contains custom Intel audio processors that are intended to help Alexa better hear and respond to people’s voices.

People can use Alexa on their computers, for example, to check their online calendars, play music or podcasts, and control Internet-connected devices like lights and thermostats in their homes, Acer said.

The announcements are all good news for Amazon, which seeks to broaden the scope of Alexa. However, it means more competition for contenders Google Assistant and Microsoft Cortana, the latter of which could be facing an early grave.


SOURCE: FORTUNE.COM/ TECH REPUBLIC

Neelofa Mulakan Tugas Sebagai NED Di AIRASIABISNES: Selebriti terkenal dan pengacar popular memulakan tugasnya di AirAsia pada 8 Januari 2018 lalu dengan dengan menghadiri Mesyuarat Agung Luar Biasa kumpulan itu di Ibu Pejabat AirAsia, KLIA, Sepang.

Neelofa sebelum ini dilantik sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Kumpulan AirAsia memulakan harinya dengan sempat beramah mesra dengan ‘keluarga’ baharunya itu.

ASTRO GEMPAK melaporkan ditanya mengenai perasaannya ketika pertama kali melibatkan diri dalam EGM AirAsia, Neelofa berkata ia merupakan pengalaman yang menakjubkan.

BACA: http://ezli007.blogspot.my/2017/12/neelofa-airasia-perkongsian-bijak.html

BACA: http://ezli007.blogspot.my/2017/12/neelofa-kaji-laporan-tahunan-airasia.html

BACA: http://ezli007.blogspot.my/2017/12/airasia-dipilih-syarikat-penerbangan.html

“AirAsia menyambut baik kehadiran saya di sini. Mendengar segala lontaran idea dan pandangan dari setiap individu yang hadir, membuatkan saya yakin, mengapa AirAsia mampu berdiri gah di mata dunia seperti sekarang.

“AirAsia dipenuhi dengan mereka yang sangat ‘passionate’ dan kreatif!

“Pastinya, pengalaman ini saya akan simpan dan gunakan untuk kebaikan diri sendiri, perniagaan dan orang lain. Tirai 2018 saya dibuka dengan jayanya,” katanya kepada Astro Gempak.

Sempat membuat sedikit revisi mengenai AirAsia dan dunia penerbangan, beliau ternyata mudah menyesuaian diri dalam persekitaran dan tugas barunya itu.

Neelofa juga kelihatan tenang sepanjang hampir 5 jam mesyuarat dijalankan.

Dalam pada itu Neelofa sempat berkongsi perasaan terujanya di laman sosial Twitter miliknya.

Penglibatan Neelofa dalam kumpulan tersebut selaras dengan pengumuman Ketua Pegawai Eksekuti Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fenandes pada 8 Disember 2017 lalu.

Tony juga menganggap pelantikan Neelofa sebagai salah satu usaha AirAsia untuk mengukuhkan lagi jenama syarikat tambang murah terbaik dunia itu. 

Sebelum ini, Air Asia pernah melantik selebriti sebagai ahli lembaga pengarah iaitu, Raline Shah pelakon Indonesia sebagai pengarah bebas bukan eksekutif AirAsia Indonesia.

SUMBER: ASTRO GEMPAK

Lapangan Terbang John F Kennedy Kecoh Dilanda Banjir

GAMBAR OLEH: CNN NEWS
GLOBAL: Kekecohan ekoran 'Bom siklon' yang melanda Amerika Syarikat sebelum ini sudah memaksa ribuan penumpang dan 7,000 penerbangan dibatalkan di Lapangan Terbang John F Kennedy nampaknya belum berakhir.

Dalam kejadian terbaharu berlaku apabila sebuah daripada bangunan terminal dilanda banjir akibat limpahan air daripada siling, menyebabkan kawasan itu dinaiki air sedalam lapan sentimeter.

Agensi Berita Antarabangsa AFP melaporkan Pengarah Eksekutif Lembaga Pelabuhan New York dan New Jersey, Rick Cotton mengakui kekecohan yang masuk hari ketiga itu tidak boleh diterima.

"Apa yang berlaku di sini tidak boleh diterima sama sekali.

GAMBAR OLEH: CNN NEWS
"Tindakan tegas akan dikenakan ke atas mana-mana pihak yang didapati bertanggungjawab atas semua masalah," katanya.

Siasatan menyeluruh, katanya, akan dibuat walaupun masalah berkenaan berpunca daripada cuaca untuk melihat jika ada faktor lain menyumbang kepada keadaan itu.

Susulan kejadian, beberapa penerbangan antarabangsa terpaksa mengubah lokasi pendaratan, manakala kelewatan pula berlaku ke atas beberapa penerbangan domestik. 

SUMBER: AFP/ GAMBAR: CNN NEWS

TERKINI

Merealisasikan Guru Jauhari Digital, Jadi Aspirasi Negara MADANI

   AI image generated by : Mohd Ezli Mashut Oleh : Mohd Ezli Mashut & ChatGPT Imej Janaan AI Oleh : Mohd Ezli Mashut via Copilot Dalam e...