KRISIS RUSSIA-UKRAINE | PERANG HARI KELIMA | Bandar Kyiv Terselamat Satu Lagi Malam, Runding Gencatan Senjata Di Belarus


    Sumber Grafik: Daily Mail


Kyiv Terselamat Lagi Satu Malam


Kyiv masih 'survived' untuk satu malam lagi dalam serangan Rusia dengan tentera yang 'lemah semangat dan keletihan' serta mengalami 'kehilangan besar' apabila cuba dan gagal menembusi pertahanan di pinggir bandar itu, kata komander Ukraine.


Portal Dailymail pada 28 Februari 2022 melaporkan Kolonel Jeneral Alexander Syrsky, yang bertanggungjawab mempertahankan bandar itu, berkata pada pagi Isnin/28 Februari 2022 bahawa 'semua percubaan' untuk melanggar bandar itu gagal dan keadaan kini 'terkawal'. 


'Kami menunjukkan bahawa kami boleh melindungi rumah kami daripada tetamu yang tidak diundang,' tambahnya.


Kementerian Pertahanan Ukraine meletakkan jumlah korban tentera Rusia pada 5,300 walaupun jumlah itu tidak dapat disahkan secara bebas. 


    Tangkap layar laporan AFP berkenaan perkembangan terkini krisis Russia-Ukraine pada 28 Februari 2022

Kementerian Pertahanan Rusia buat pertama kalinya mengakui mengalami kerugian dalam konflik itu, tetapi tidak menyatakan berapa ramai yang mati.


Serangan ke atas Kyiv gagal walaupun bandar itu mengalami pengeboman hebat, dengan saksi melaporkan bunyi pengobaman secara 'carpet bombing'. 


Pada 6 pagi Isnin/28 Februari 2022, perintah berkurung yang dilaksanakan sejak 3 petang Sabtu/ 26 Februari 202 ditarik balik - membenarkan orang ramai keluar untuk membeli makanan dan menghirup udara segar - tetapi siren serangan udara berbunyi tidak lama selepas itu.


Pada awal pagi, Rusia mempelawa semua rakyat Ukraine meninggalkan bandar itu melalui lebuh raya yang 'selamat' - mencetuskan kebimbangan bahawa pengeboman itu akan meningkat secara mendadak. 


Moscow dilihat bakal menggunakan strategi yang sama di Syria semasa bertempur bersama tentera Assad, biasanya sebelum membedil dan mengebom bandar-bandar dengan kesan korban yang tinggi.


Walaupun tentera termaju Rusia telah bertempur di pinggir Kyiv selama beberapa hari, sebahagian besar pasukan serangan Putin masih terletak kira-kira 20 batu jauhnya, situasi itu telah diperlahankan oleh pejuang penentan yang gigih - dengan imej satelit mendedahkan lajur besar kenderaan menuju ke bandar itu.


Imej satelit Maxar terbaharu menunjukkan, ketika Moscow terus meningkatkan serangannya ke atas Kyiv walaupun bersiap sedia untuk rundingan dengan wakil Ukraine. Sumber: CNN


Bandar Zhytomyr, Zaporizhzhia, dan Chernihiv juga dibom semalaman, dengan siren serangan udara berbunyi di kawasan lain. 


Pertempuran berterusan di Kharkiv, bandar kedua Ukraine yang terletak di timur berhampiran sempadan dengan Rusia, yang menjadi lokasi pertempuran paling hebat setakat ini.Serangan Russia Di Selatan


Di selatan Ukraine, tentera Rusia melaporkan menawan bandar pelabuhan Berdiansk dengan tentera dan kenderaan berperisai yang ditunjukkan bergolek di tengah-tengah, dan menghampiri bandar Mariupol yang berada dalam bahaya untuk dikepung - walaupun masih di bawah kawalan Ukraine pada awal pagi. 


Walaupun pertempuran semakin memuncak, pasukan perundingan daripada kedua-dua Ukraine dan Russia bertemu untuk perbincangan di sempadan Belarus bertujuan untuk menamatkan pertempuran. 


Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky berkata sebelum rundingan bahawa beliau tidak mengharapkan mereka berjaya, tetapi telah menghantar delegasi 'untuk menunjukkan saya cuba' menamatkan perang.


Ia berlaku di tengah-tengah laporan bahawa Belarus, Alexander Lukashenko bersedia untuk menghantar tenteranya sendiri ke dalam pertempuran, yang menurut perisikan AS boleh datang sejurus Isnin/28 Februari 2022. 


Tindakan itu susulan daripada tentera Chechnya yang digerakkan ke dalam pertempuran, yang membawa kepada kemusnahan hampir serta-merta satu lajur kenderaan berperisai dan kematian salah seorang jeneral tertinggi mereka.


  Tangkap layar Twitter Dailymail.co.uk berkenaan Belarus siap sedia membantu Russia dalam pencerobohan terhadap Ukraine


Russia Letakkan Pasukan Senjata Nuklear Dalam 'Siap Sedia'


Belarus pada Ahad/ 27 Februari 2022 juga mengundi untuk meminda perlembagaan negara yang membenarkan mereka menjadi tuan rumah senjata nuklear Rusia, yang dibuat selepas arahan dingin Vladimir Putin kepada ketua pertahanannya untuk meletakkan senjata nuklear negara itu dalam keadaan 'berjaga-jaga' sebagai tindak balas kepada 'ancaman' dari Barat.


Walaupun kesan tepat arahan Putin tidak jelas, ia berkemungkinan bermakna hulu peledak nuklear Rusia digerakkan hampir dengan sistem pelancaran seperti peluru berpandu untuk membolehkan mereka digunakan pada notis yang lebih singkat. 


Kedua-duanya biasanya disimpan secara berasingan untuk mengelakkan risiko senjata secara tidak sengaja ditembak.


Ia juga boleh bermakna senjata mudah alih disebarkan di seluruh negara untuk menjadikannya lebih sukar untuk dikesan dan dimusnahkan, dan bom dimuatkan ke pesawat walaupun tidak bersenjata - sekali lagi untuk mengurangkan masa yang diperlukan untuk melancarkan serangan.


Perintah Putin, walaupun tidak meningkatkan ketegangan nuklear ke tahap yang dilihat antara Timur dan Barat semasa Perang Dingin, akan menambah kebimbangan bahawa perang di Ukraine boleh meningkat dengan cepat menjadi konflik yang lebih meluas dan memusnahkan - atau kemalangan boleh berlaku mencetuskan akibat yang berpotensi membinasakan.


Hampir 400,000 Orang Awam Melarikan Diri


Menteri pertahanan Britain Ben Wallace berkata bahawa beliau tidak menjangkakan Presiden Rusia Vladimir Putin akan menggunakan senjata nuklear.


Agensi bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata hampir 400,000 orang awam, terutamanya wanita dan kanak-kanak, telah melarikan diri ke negara jiran.


Seorang pegawai kanan pertahanan AS berkata Rusia telah menembak lebih 350 peluru berpandu ke arah sasaran Ukraine sejak ia melancarkan pencerobohan minggu lalu, beberapa terkena infrastruktur awam.


'Nampaknya mereka mengamalkan mentaliti pengepungan, yang mana mana-mana pelajar taktik dan strategi ketenteraan akan memberitahu anda, apabila anda mengamalkan taktik pengepungan, ia meningkatkan kemungkinan kerosakan,' kata pegawai itu, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.


Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskiy memberitahu Perdana Menteri Britain, Boris Johnson melalui telefon pada hari Ahad/ 27 Februari 2022 bahawa 24 jam berikutnya adalah penting untuk Ukraine, kata jurucakap Downing Street.


Setakat ini, serangan Russia tidak boleh menuntut sebarang kemenangan besar. Russia tidak mengambil mana-mana bandar Ukraine, tidak mengawal ruang udara Ukraine, dan tenteranya kekal kira-kira 19 batu dari pusat bandar Kyiv untuk hari kedua, kata pegawai itu.


Russia menggelar tindakannya di Ukraine sebagai 'operasi khas' yang dikatakan tidak direka untuk menduduki wilayah tetapi untuk memusnahkan keupayaan ketenteraan jirannya di selatan dan menawan apa yang dianggapnya sebagai nasionalis berbahaya.


PBB Laporkan Lebih 100 Orang Awam, 7 Kanak-Kanak Maut Di Ukraine 


Sekurang-kurangnya 102 orang awam termasuk tujuh kanak-kanak terbunuh di Ukraine sejak serangan Russia Khamis lalu, dengan jumlah korban sebenar mungkin jauh lebih tinggi.


Agensi Berita AFP pada 28 Februari 2020 melaporkan Ketua Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Michelle Bachelet, berkata pejabatnya merekodkan 406 korban membabitkan orang awam di Ukraine, termasuk 102 kematian disahkan, sejak Russia memulakan serangan besar-besaran.


Bercakap di hadapan Majlis Hak Asasi Manusia PBB (UNHRC), beliau yang juga Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Hak Asasi Manusia berkata, penderitaan di Ukraine berleluasa.


"Kebanyakan orang awam terbunuh akibat letupan senjata berat di kawasan awam, termasuk tembakan artileri berat dan sistem roket pelbagai pelancaran serta serangan udara.


KRISIS RUSSIA-UKRAINE | PERANG HARI KELIMA | Presiden Russia Arah Pasukan Nuklear 'Siap Sedia', Eropah Hantar Senjata Bantu Ukraine

    Sumber Foto: GreekReporter.com


GLOBAL | MOSCOW: Presiden Russia Vladimir Putin pada 27 Februari 2022 mengarahkan ketua pertahanannya meletakkan 'pasukan pencegahan' negara itu dalam keadaan sangat bersedia - merujuk kepad'a unit yang termasuk senjata nuklear - susulan kenyataan agresif oleh pemimpin Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) dan sekatan ekonomi terhadap Moscow.


Ini kerana beliau menuduh negara Barat mengambil langkah 'tidak mesra' terhadap negaranya di tengah-tengah pencerobohan Moscow ke atas Ukraine, lapor AGENSI pada 27 Februari 2022.


"Saya mengarahkan menteri pertahanan dan ketua kakitangan am angkatan tentera Russia untuk meletakkan pasukan pencegahan tentera Russia ke dalam mod khas perkhidmatan tempur," kata Putin dalam ucapan di televisyen.


        Sumber Grafik : The Economits


Sementara itu di Washington, Setiausaha Akhbar Rumah Putih, Jen Psaki, berkata arahan Putin untuk meletakkan pasukan nuklear Russia dalam keadaan berjaga-jaga adalah sebahagian daripada corak ancaman yang direka Moscow untuk mewajarkan pencerobohan.


"Kita telah melihat beliau melakukan ini berulang kali. Russia tidak pernah diancam oleh NATO, adakah Russia berada di bawah ancaman dari Ukraine," kata Psaki dalam program 'Minggu Ini' ABC.


"Ini semua adalah cara Presiden Putin dan kami akan menentangnya. Kami mempunyai keupayaan untuk mempertahankan diri, tetapi kami juga perlu bertindak terhadap apa yang kami lihat di sini daripada Presiden Putin," tambah Psaki.


Amerika Syarikat (AS) terbuka untuk memberikan bantuan tambahan kepada Ukraine, kata Psaki. 


Siap Sedia Rundingan Di Sempadan Ukraine-Belarus


Dalam pada itu, pejabat Presiden Ukraine memaklumkan, rundingan tanpa prasyarat dengan Moscow akan dilakukan di sempadan Ukraine-Belarus, lapor Agensi Berita Antarabangsa REUTERS pada 27 Februari 2022.


Perang yang tercetus sejak lima hari lalu menyebabkan pelbagai pihak sentiasa dalam keadaan berjaga-jaga, terutamanya Barat yang bimbang sektor ekonomi, strategi politik dan korporat mereka akan terjejas.


Sebanyak 27 negara Kesatuan Eropah buat pertama kali juga bersetuju untuk membekalkan senjata kepada Ukraine. 


Eropah Bekal Senjata Ke Ukraine


PARIS: Banyak negara termasuk Sweden yang berkecuali, mula menghantar tentera serta bantuan kemanusiaan ke Ukraine, sejak pencerobohan Russia pada 24 Februari 2022/Khamis lalu.


Amerika Syarikat (AS), Kanada dan 19 negara Eropah ketika ini sudah bertindak terhadap rayuan Ukraine, bagi mendapat bantuan peralatan tentera, lapor AFP.


Pada 26 Februari 2022/Sabtu lalu, Washington mengatakan sudah menghantar bantuan ketenteraan tambahan berjumlah AS$350 juta (RM1.47 bilion) kepada Kyiv, sekali gus menjadikan jumlah sokongannya kepada lebih satu bilion dolar sepanjang tahun lalu.


"Penghantaran ini termasuk bantuan pertahanan membunuh musuh bagi membantu Ukraine menghadapi serangan perisai, udara dan lain-lain yang sedang dihadapinya," kata Setiausaha Negara AS, Antony Blinken.


Pada 27 Februari 2022, Blinken mengumumkan AS$54 juta (RM226.8 juta) dalam bentuk bantuan kemanusiaan baharu untuk dibelanjakan melalui badan bukan kerajaan (NGO).


Kanada pula menghantar senjata ketenteraan berbahaya ke Ukraine dan meminjamkan Kyiv setengah bilion dolar Kanada (AS$394 juta) untuk membantunya mempertahan diri.


Berlin melanggar pantang sekian lamanya untuk tidak mengeksport senjata ke zon konflik menerusi ikrar, membekalkan Ukraine 1,000 senjata antikereta kebal, 500 roket darat ke udara Stinger dan sembilan howitzer.


Jerman juga menyumbangkan 14 kenderaan perisai dan 10,000 tan bahan api.


Stockholm juga melanggar pendirian tidak berpihak (neutral) dengan menghantar 5,000 roket antikereta kebal ke Ukraine serta peralatan perang lain.


Ini kali pertama Sweden menghantar senjata ke negara dalam konflik bersenjata, sejak Kesatuan Soviet menyerang negara jiran Finland pada 1939.


Perancis yang sebelum ini menghantar bantuan, menghantar lebih banyak peralatan ketenteraan serta bahan api.


Paris berkata, mereka bertindak atas permintaan Ukraine sebelum ini, untuk pertahanan antipesawat dan senjata digital.


Belgium pula mengatakan pihaknya akan membekalkan Ukraine dengan 3,000 lagi senapang automatik dan 200 senjata antikereta kebal serta 3,800 tan bahan api.


Kementerian Pertahanan Belanda, berkata negaranya menghantar 200 pelancar roket Stinger, selepas menghantar senapang sniper dan topi keselamatan.


Ia memberi tambahan 20 juta euro (AS$ 22 juta atau RM92.4 juta) bantuan kemanusiaan yang sudah dijanjikan.


Prague pula akan menghantar 4,000 bom mortar serta 30,000 pistol, 7,000 senapang, 3,000 mesingan serta sejumlah raifal penembak tepat dan sejuta peluru.


Republik Czech pula berjanji membekalkan Kyiv 4,000 bom mortar bernilai 1.5 juta euro atau AS$1.6 juta (RM6.72 juta) yang belum dihantar.


Rom pula menghantar 110 juta euro (AS$123 juta atau RM516.6 juta) sebagai bantuan segera kepada kerajaan Ukraine seperti dimaklumkan Menteri Luarnya Luigi Di Maio menerusi twitter.


Portugal memberikan Ukraine peralatan cermin mata malam, jaket kalis peluru, topi keledar, bom tangan, peluru dan senapang automatik G3.


Greece yang mempunyai rakyat di Ukraine menghantar peralatan pertahanan serta bantuan kemanusiaan.


Bucharest yang berkongsi sempadan dengan Ukraine pula menawarkan untuk merawat mangsa yang cedera di 11 hospital tenteranya serta menghantar bahan api, jaket kalis peluru, topi keledar dan peralatan ketenteraan lain yang bernilai tiga juta euro (AS$3.3 juta atau RM13.86 juta).


Madrid turut berjanji untuk menghantar 20 tan bantuan ke Ukraine, kebanyakannya peralatan perubatan dan pertahanan seperti jaket kalis peluru.


Israel berkata, pihaknya akan menghantar 100 tan bantuan kemanusiaan seperti peralatan perubatan, penapis air, khemah dan beg tidur. 


DefenceHQ is the official corporate news channel of the UK Ministry of Defence.


 

TERKINI

10 Sebab Perlu Melawat Ke Sekinchan Sekarang

Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di Sabak Bernam, Selangor, semakin mendapat perhatian sebagai des...