Kerja Pemulihan Telaga Zamzam Siap, Mataf Dibuka

Foto Sumber: MATAF EXPANSION PROJECT


Kerajaan Arab Saudi dilaporkan selesai melaksanakan projek pemulihan untuk telaga Zamzam Makkah pada 27 Mac 2018.

Putera Khalid Al Faisal Bin Abdulaziz, penasihat kepada Penjaga Dua Masjid Suci dan gabenor wilayah Makkah, mengambil bahagian dalam upacara pembukaan untuk menyiapkan projek renovasi untuk kawasan sumur dan sekitarnya di Makkah Grand Mosque, yang juga dikenali sebagai Masjid al-Haram, agensi berita SPA rasmi melaporkan.

Direktorat Jenderal Masjid al-Haram dan Masjid an-Nabawi mengatakan dalam sebuah pernyataan bertulis bahawa halangan yang telah diletakkan di sekitar Kaabah untuk kerja pemulihan telah dialihkan.

Sementara itu, halangan yang diletakkan di sekitar mataf (kawasan untuk mengelilingi sekitar Kaabah) telah dialihkan sebagai persediaan untuk membukanya kepada semua pelawat pada 27 Mac.

Kerja pemulihan telaga Zamzam telah selesai, menurut Presiden Urusan Dua Masjid Suci Sheikh Abdul Rahman Al-Sudais.

Sejak kerja-kerja Zamzam bermula baik bermula Oktober dengan kawasan mataf terhad kepada jemaah umrah.

Sudais berkata 1,000 pekerja termasuk jurutera, juruteknik dan pakar bekerja untuk projek pemulihan yang merangkumi 3,000 meter persegi.

Projek ini dijalankan dalam tiga peringkat.

Projek pengubahsuaian juga melibatkan menaik taraf sistem untuk menyimpan, mengepam dan mengedarkan air suci sambil memastikan kebersihan dan keselamatan.

Foto Sumber: MATAF EXPANSION PROJECT

Terletak kira-kira 20 meter dari Kaabah, telaga Zamzam dipercayai merupakan sumur tertua di bumi, kerana air telah mengalir di sana selama 5000 tahun. Pam sumur suci hingga 18.5 liter sesaat dan hanya dalam jarak 30 meter.

Sebanyak 120 tan air Zamzam diangkut setiap hari ke tangki di Al-Masjid Al-Nabawi di Madina melalui tangki dengan spesifikasi khas untuk melindungi air dari pencemaran.

Air Zamzam disediakan dalam 7,000 bekas steril yang diagihkan di dalam dan sekitar Masjid Nabi.

Foto Sumber: MATAF EXPANSION PROJECTSUMBER: 
1. Mataf Expansion Project
2. ANADOLU AGENCY
3. ARAB NEWS

TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...