Fenomena Halo Bulan Gemparkan Penduduk Semenanjung Malaysia


Gambar : Astromas
Gambar Halo bulan yg di ambil pada pukul 11.59 tgh malam 10/10/2011. 'Cincin' yang kelihatan adalah disebabkan oleh pembiasan cahaya bulan menembusi partikel air di dalam awanSEKINCHAN , 10 OKTOBER : Satu fenomena astronomi menakjubkan  berlaku pada Bulan malam tadi apabila satu lingkaran pelangi mengelilingi satelit Bumi itu yang boleh dilihat di beberapa negeri di Semenanjung Malaysia yang disifatkan jarang-jarang berlaku.

Kejadian Fenomena yang dikenali dalam saintifiknya Halo Bulan berlaku pada kira-kira antara jam 11 malam dan boleh kelihatan sehingga beberapa jam di beberapa kawasan dengan jelas.

Berita fenomena itu menjadi gempar ekoran ramai yang menyaksikan kejadian itu berkongsi melalui penggunaan facebook dan twitter serta penggunaan telefon bimbit dan 'upload' ke laman sesawang dan laman sosial.

Sementara itu dipetik dalam beberapa blog melaporkan kejadian ini berkata fenomena itu pernah berlaku sebelum kejadian Tsunami yang melanda Acheh pada 26 Disember 2004 lepas, namun fakta dan kesahihan maklumat tersebut tidak disahkan secara rasmi.

"Beberapa tahun lepas, iaitu malam sebelum terjadinya Tsunami di liputan Lautan India ,yang berdekatan dengan titik gempa di Acheh, telah berlaku kejadian seperti di bawah,iaitu Lingkaran Bulan, hampir bentuknya seperti di gambar diatas ini, dan lingkaran ini boleh dilihat di mana2 sahaja di selatan Asia , pada malam itu," dipetik daripada blog.

Merujuk kepada wikipedia , Fenomena halo (bahasa Greek: ἅλως) adalah lingkaran cahaya seakan-akan pelangi yang mengelilingi Matahari atau Bulan. Ia adalah sejenis fenomena optik.

Daripada rujukan sumber internet juga melaporkan kejadian ini juga meramalkan akan berlakunya perubahan cuaca yang mendadak dalam tempoh masa beberapa hari seperti hujan lebat,ribut dan bencana alam.


“Cincin yang muncul di sekeliling Bulan timbul daripada lulus cahaya melalui hablur ais yang tinggi dalam suasana yang enam sisi. Kristal ais membiaskan, atau bengkok, terang dalam cara yang sama bahawa lensa kamera liku cahaya. Gelang mempunyai diameter 22 °, 


dan kadang-kadang, jika anda bernasib baik, ia juga mungkin untuk mengesan cincin kedua, 44 ° diameter. Awan sirus tinggi nipis lofting pada 20,000 kaki atau lebih mengandungi kristal ais kecil yang berasal dari pembekuan super titisan air disejukkan. Kristal ini berkelakuan seperti permata-permata refracting dan mencerminkan dalam arah yang berbeza.” dipetik daripada sumber internet.


Dalam pada itu kejadian Halo Bulan juga berlaku di Wilayah Sukabumi di Jawa Barat Indonesia pada 8 Oktober sehari sebelum kejadian sama berlaku di Malaysia.


"Sebuah fenomena alam bernama halo bulan, Sabtu (8/10) malam hari tadi bisa diamati dari Sukabumi, Jawa Barat. Di Alun-alun Cisaat, misalnya, sejumlah warga menyaksikannya," lapor blog Sukabumi Today.


Penolong Pegawai Sains Observatori Negara Langkawi, Karzaman Ahmad, berkata fenomena bulan yang kelihatan seolah-olah dikelilingi cincin itu berlaku disebabkan pembiasan cahaya bulan yang melalui kristal ais (ketulan ais) pada awan jenis sirus yang terletak kira-kira lima hingga 10 kilometer dari permukaan bumi.


"Cahaya bulan itu akan dibias dan dipantulkan oleh kristal ais maka cincin yang kelihatan di sekiling bulan itu adalah cahaya bulan yang terserak.


"Cincin tersebut sepatutnya berwarna pelangi namun disebabkan bulan tidak mempunyai cahayanya sendiri (bulan hanya memantulkan cahaya dari matahari) maka kesan warna itu amat terhad dan tidak kelihatan," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini. 


Beliau berkata, fenomena itu juga berlaku bergantung kepada ketulan awan sirus yang berada di atmosfera selain terhasil dalam sudut dan bentuk yang berbeza dalam kristal ais. 


"Moon Halo yang terhasil bergantung kepada bentuk kristal ais...ada yang berbentuk heksagon namun malam tadi ia terhasil pada bentuk cincin, sudut 22 darjah," katanya. 


Karzaman berkata, fenomena yang berlaku kira-kira lima atau enam bulan sekali itu turut berlaku pada matahari dan dikenali sebagai "Sun Halo". 


Oleh : Mohd Ezli Mashut
Kemaskini : 10-10-2011 ( Jam 10.10 Malam)

Rujukan lain : Fenomena Halo Matahari/ Bulan Dikelilingi Bulatan Pelangi


http://ezli007.blogspot.com/2011/05/fenomena-matahari-dikelilingi-bulatan.htm


Fenomena Bulan Dikelilingi Bulatan...Apa Yang Akan Berlaku ?


http://ezli007.blogspot.com/2011/10/fenomena-bulan-dikelilingi-bulatanapa.htmlFenomena Bulan Dikelilingi Bulatan...Apa Yang Akan Berlaku ?The moon can produce interesting optical effects when conditions are right. The most common of which are moon rings, moon bows, which are similar to rainbows, moon dogs and moon pillars. A rainbow is produced when sunlight is refracted through water droplets – A similar effect is produced when moon light refracts through ice crystals. Below are a few photographs and examples about this interesting phenomena. Thanks to everyone that helped me put together this simple explanation of moon light effects.
Moon HaloA Ring Around The MoonThe ring around the Moon is caused by the refraction of Moonlight (which of course is reflected sunlight) from ice crystals in the upper atmosphere. The shape of the ice crystals results in a focusing of the light into a ring. Since the ice crystals typically have the same shape, namely a hexagonal shape, the Moon ring is almost always the same size.
Less typical are the halos that may be produced by different angles in the crystals. They can create halos with an angle of 46 degrees.
Moon Ring Weather Folklore
Folklore has it that a ring around the moon signifies bad weather is coming, and in many cases this may be true. So how can rings around the moon be a predictor of weather to come? The ice crystals that cover the halo signify high altitude, thin cirrus clouds that normally precede a warm front by one or two days. Typically, a warm front will be associated with a low pressure system which is commonly referred to as a storm.It is believed that the number of stars within a moon halo indicate the number days before bad weather will arrive. Give it a try the next time you observe a moon halo.
Anatomy of a Moon Halo
The ring that appears around the moon arises from light passing through six-sided ice crystals high in the atmosphere. These ice crystals refract, or bend, light in the same manner that a camera lens bends light. The ring has a diameter of 22° , and sometimes, if you are lucky, it is also possible to detect a second ring, 44° diameter. Thin high cirrus clouds lofting at 20,000 feet or more contain tiny ice crystals that originate from the freezing of super cooled water droplets. These crystals behave like jewels refracting and reflecting in different directions.
Cloud crystals are varieties of hexagonal prisms, (6 sides) and range in shapes from long columns to thin plate-like shapes that have different face sizes.

TERKINI

Merealisasikan Guru Jauhari Digital, Jadi Aspirasi Negara MADANI

   AI image generated by : Mohd Ezli Mashut Oleh : Mohd Ezli Mashut & ChatGPT Imej Janaan AI Oleh : Mohd Ezli Mashut via Copilot Dalam e...