Monday, 10 October 2011

Fenomena Halo Bulan Gemparkan Penduduk Semenanjung Malaysia


Gambar : Astromas
Gambar Halo bulan yg di ambil pada pukul 11.59 tgh malam 10/10/2011. 'Cincin' yang kelihatan adalah disebabkan oleh pembiasan cahaya bulan menembusi partikel air di dalam awanSEKINCHAN , 10 OKTOBER : Satu fenomena astronomi menakjubkan  berlaku pada Bulan malam tadi apabila satu lingkaran pelangi mengelilingi satelit Bumi itu yang boleh dilihat di beberapa negeri di Semenanjung Malaysia yang disifatkan jarang-jarang berlaku.

Kejadian Fenomena yang dikenali dalam saintifiknya Halo Bulan berlaku pada kira-kira antara jam 11 malam dan boleh kelihatan sehingga beberapa jam di beberapa kawasan dengan jelas.

Berita fenomena itu menjadi gempar ekoran ramai yang menyaksikan kejadian itu berkongsi melalui penggunaan facebook dan twitter serta penggunaan telefon bimbit dan 'upload' ke laman sesawang dan laman sosial.

Sementara itu dipetik dalam beberapa blog melaporkan kejadian ini berkata fenomena itu pernah berlaku sebelum kejadian Tsunami yang melanda Acheh pada 26 Disember 2004 lepas, namun fakta dan kesahihan maklumat tersebut tidak disahkan secara rasmi.

"Beberapa tahun lepas, iaitu malam sebelum terjadinya Tsunami di liputan Lautan India ,yang berdekatan dengan titik gempa di Acheh, telah berlaku kejadian seperti di bawah,iaitu Lingkaran Bulan, hampir bentuknya seperti di gambar diatas ini, dan lingkaran ini boleh dilihat di mana2 sahaja di selatan Asia , pada malam itu," dipetik daripada blog.

Merujuk kepada wikipedia , Fenomena halo (bahasa Greek: ἅλως) adalah lingkaran cahaya seakan-akan pelangi yang mengelilingi Matahari atau Bulan. Ia adalah sejenis fenomena optik.

Daripada rujukan sumber internet juga melaporkan kejadian ini juga meramalkan akan berlakunya perubahan cuaca yang mendadak dalam tempoh masa beberapa hari seperti hujan lebat,ribut dan bencana alam.


“Cincin yang muncul di sekeliling Bulan timbul daripada lulus cahaya melalui hablur ais yang tinggi dalam suasana yang enam sisi. Kristal ais membiaskan, atau bengkok, terang dalam cara yang sama bahawa lensa kamera liku cahaya. Gelang mempunyai diameter 22 °, 


dan kadang-kadang, jika anda bernasib baik, ia juga mungkin untuk mengesan cincin kedua, 44 ° diameter. Awan sirus tinggi nipis lofting pada 20,000 kaki atau lebih mengandungi kristal ais kecil yang berasal dari pembekuan super titisan air disejukkan. Kristal ini berkelakuan seperti permata-permata refracting dan mencerminkan dalam arah yang berbeza.” dipetik daripada sumber internet.


Dalam pada itu kejadian Halo Bulan juga berlaku di Wilayah Sukabumi di Jawa Barat Indonesia pada 8 Oktober sehari sebelum kejadian sama berlaku di Malaysia.


"Sebuah fenomena alam bernama halo bulan, Sabtu (8/10) malam hari tadi bisa diamati dari Sukabumi, Jawa Barat. Di Alun-alun Cisaat, misalnya, sejumlah warga menyaksikannya," lapor blog Sukabumi Today.


Penolong Pegawai Sains Observatori Negara Langkawi, Karzaman Ahmad, berkata fenomena bulan yang kelihatan seolah-olah dikelilingi cincin itu berlaku disebabkan pembiasan cahaya bulan yang melalui kristal ais (ketulan ais) pada awan jenis sirus yang terletak kira-kira lima hingga 10 kilometer dari permukaan bumi.


"Cahaya bulan itu akan dibias dan dipantulkan oleh kristal ais maka cincin yang kelihatan di sekiling bulan itu adalah cahaya bulan yang terserak.


"Cincin tersebut sepatutnya berwarna pelangi namun disebabkan bulan tidak mempunyai cahayanya sendiri (bulan hanya memantulkan cahaya dari matahari) maka kesan warna itu amat terhad dan tidak kelihatan," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini. 


Beliau berkata, fenomena itu juga berlaku bergantung kepada ketulan awan sirus yang berada di atmosfera selain terhasil dalam sudut dan bentuk yang berbeza dalam kristal ais. 


"Moon Halo yang terhasil bergantung kepada bentuk kristal ais...ada yang berbentuk heksagon namun malam tadi ia terhasil pada bentuk cincin, sudut 22 darjah," katanya. 


Karzaman berkata, fenomena yang berlaku kira-kira lima atau enam bulan sekali itu turut berlaku pada matahari dan dikenali sebagai "Sun Halo". 


Oleh : Mohd Ezli Mashut
Kemaskini : 10-10-2011 ( Jam 10.10 Malam)

Rujukan lain : Fenomena Halo Matahari/ Bulan Dikelilingi Bulatan Pelangi


http://ezli007.blogspot.com/2011/05/fenomena-matahari-dikelilingi-bulatan.htm


Fenomena Bulan Dikelilingi Bulatan...Apa Yang Akan Berlaku ?


http://ezli007.blogspot.com/2011/10/fenomena-bulan-dikelilingi-bulatanapa.html