Maklumat Dakwa Fenomena Aphelion Cetus Cuaca Sejuk Luar Biasa Di Malaysia Palsu


   Sumber Foto : Space.com


Maklumat tersebar termasuk di WhatsApp dan media sosial bahawa Malaysia akan mengalami cuaca sejuk luar biasa hingga menjejaskan kesihatan, kesan fenomena Aphelion bermula  19 Jun 2022 hingga Ogos adalah palsu, kata Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia).


BH Online pada 18 Jun 2022 melaoporkan Muhammad Helmi Abdullah, menegaskan perkongsian terbabit yang memaklumkan kononnya cuaca sejuk daripada fenomena memberi kesan selsema, batuk dan sesak nafas adalah tidak benar.


Jelas beliau fenomena Aphelion dijangka bermula pada 4 Julai depan iaitu keadaan di mana kedudukan bumi berada dalam orbit yang paling jauh dari matahari.


"Maklumat dikongsi itu palsu (hoax), termasuk dakwaan akan mengalami sakit tertentu itu tidak benar," katanya.


Menerusi perkongsian maklumat terbabit, mendakwa fenomena Aphelion bermula 19 Jun hingga 22 Ogos depan dan negara mengalami cuaca sejuk lebih daripada cuaca sejuk sebelum ini yang memberi kesan kepada selsema, batuk, sesak nafas dan lain-lain.


Maklumat itu turut menggesa orang ramai meningkatkan daya ketahanan badan dengan mengambil vitamin dan suplemen tambahan.


Mengulas lanjut mengenai fenomena Aphelion, beliau berkata, ia berlaku setiap tahun dan masanya ialah kira-kira dua minggu selepas Solstis Musim Panas (21 Jun).


Katanya, tahun ini ia dijangka berlaku pada 4 Julai dan jarak maksimum antara bumi dan matahari ialah 152,098,455 kilometer pada jam 3:15 petang waktu Malaysia.


  Sumber Grafik : Timesanddate.com


"Bagaimanapun, hujan yang berlaku dua tiga hari kebelakangan ini disebabkan 'monsoon break' iaitu angin barat daya bertiup lemah dan bertumpu di kawasan barat Semenanjung.


"Keadaan ini menggalakkan pembentukan awan ribut petir intensif di kawasan berkenaan," katanya.


Muhammad Helmi berkata, fenomena terbabit tidak memberi kesan kepada bumi dan negara.


"Sewaktu musim panas matahari berada jauh dari bumi, sebaliknya semasa musim sejuk matahari lebih hampir dengan bumi.


"Ia adalah fenomena semula jadi yang berlaku setiap tahun berikutan peredaran bumi mengelilingi matahari pada orbit yang berbentuk eliptikal," katanya.

TERKINI

Merealisasikan Guru Jauhari Digital, Jadi Aspirasi Negara MADANI

   AI image generated by : Mohd Ezli Mashut Oleh : Mohd Ezli Mashut & ChatGPT Imej Janaan AI Oleh : Mohd Ezli Mashut via Copilot Dalam e...