Australia Beri Dos Keempat Vaksin COVID-19

    Sumber Foto: Global Citizen


GLOBAL | SYDNEY: Pihak berkuasa kesihatan persekutuan Australia menawarkan dos keempat vaksin COVID-19 kepada penduduk berusia 65 tahun ke atas mulai bulan April 2022 berikutan timbul pelbagai rantaian baharu Omicron.


Agensi Berita Antarabangsa AFP pada 25 Mac 2022 melaporkan malah, kumpulan penasihat teratas mengenai vaksin turut meluluskan suntikan keempat untuk kumpulan rentan iaitu berusia lebih 65 tahun, orang asli lebih 50 tahun, lemah imun dan penghuni rumah jagaan.


Enam minggu lalu, negara lain termasuk Perancis, Jerman dan Sweden serta pihak berkuasa kesihatan di England mengesyorkan dos vaksin keempat bagi mereka yang paling terdedah termasuk warga emas.


Australia melaporkan kadar jangkitan harian lebih daripada 50,000 beberapa hari lalu iaitu kira-kira dua kali ganda berbanding bulan sebelum ini akibat peningkatan varian BA.2 Omicron.


Menteri Kesihatan, Greg Hunt, berkata dos tambahan akan diberikan mulai 4 April 2022, dua bulan sebelum bermulanya musim sejuk Australia dan dos ketiga sekurang-kurangnya empat bulan lebih awal.


"Dos penggalak ialah perlindungan terbaik terhadap kesan COVID paling teruk dan mungkin memberikan perlindungan berpanjangan.


"Pelancong yang tiba di Australia tidak perlu lagi mendapatkan bukti ujian negatif COVID-19 terlebih dulu apabila undang-undang kecemasan COVID-19 tamat tempoh 17 April.


"Bagaimanapun pelancong masih perlu divaksinasi dan memakai pelitup muka dalam penerbangan," katanya.


Kumpulan penasihat teknikal mengenai imunisasi Australia, ATAGI, berkata Pfizer dan Moderna adalah vaksin pilihan untuk suntikan penggalak tambahan, namun belum ada bukti mencukupi mengenai manfaatnya.


Sementara itu, Ketua Program Biosekuriti di Institut Kirby Universiti NSW, Raina MacIntyre, mengalu-alukan mengenai dos keempat tetapi mengutamakan kepada yang berusia lebih 50 tahun.


MacIntyre menggalakkan penduduk Australia mendapatkan dos ketiga dan mereka yang layak, dos keempat.


"Ini bukan selesema kerana terdapat bukti besar kesan jangka panjang yang serius termasuk kerosakan otak, penyakit jantung, penyakit paru-paru dan diabetes walaupun pada orang yang mengalami jangkitan ringan," katanya.


Australia melaporkan sejumlah 3.93 juta jangkitan COVID-19 sejak wabak itu bermula dengan 5,824 kematian. 

SAUDIA Airlines Bawa Separuh Jemaah Haji Malaysia

         Saudi Airlines : Sumber Foto: Arab News


PENERBANGAN | SAUDIA Airlines (SAUDIA), syarikat penerbangan Arab Saudi menandatangani penerimaan tawaran penerbangan haji dengan Lembaga Tabung Haji (TH) untuk menyediakan penerbangan sewa khas haji bagi jemaah haji Malaysia selama tiga tahun.


BH ONLINE pada 25 Mac 2022 melaporkan penerimaan tawaran ditandatangani Ketua Pegawai Eksekutif SAUDIA, Kapten Ibrahim Koshy manakala TH diwakili Pengarah Eksekutif Haji, Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman.


Majlis menandatangani diadakan di Jeddah Superdome, Arab Saudi dan disaksikan Ketua Pengarah SAUDIA, Ibrahim Al Omar sempena Persidangan dan Pameran Perkhidmatan Haji serta Umrah anjuran Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi.


Kapten Ibrahim berkata sebanyak 50 peratus jemaah haji akan diterbangkan terus secara berperingkat dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdulaziz, Jeddah dan ke Lapangan Terbang Antarabangsa Putera Mohammad bin Abdulaziz Madinah.


"SAUDIA memberi perhatian besar terhadap sektor haji dan umrah di mana satu jabatan ditubuhkan bertujuan menyediakan perkhidmatan yang terbaik buat jemaah Haji serta Umrah.


"Ia juga berperanan menarik kehadiran jemaah, memilih segmen permintaan perjalanan yang tinggi, bekerjasama dengan organisasi serta entiti luar negara yang mengendalikan urusan haji, umrah rakyat mereka, membuat jadual perjalanan dan menyelaras kelancaran pergerakan dengan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Saudi untuk kemudahan semua tetamu," katanya.


Beliau berkata, Saudia akan menggunakan pesawat Boeing B787-9 dengan kapasiti 298 tempat duduk bagi memastikan perkhidmatan serta pengalaman terbaik haji bermula sebaik sahaja mereka melangkah masuk ke dalam pesawat.


Sementara itu, Syed Saleh berkata TH adalah satu-satunya badan kerajaan yang menyediakan pelbagai kemudahan secara komprehensif serta sistematik demi keselesaan dan kebajikan jemaah Haji Malaysia.


"Tawaran kepada SAUDIA untuk menyediakan penerbangan sewa khas haji daripada tahun 2022 hingga tahun 2024 sekali gus mengukuhkan lagi hubungan dua hala antara kerajaan Malaysia dan kerajaan Arab Saudi.


"Penyediaan penerbangan sewa khas Haji ini adalah usaha berterusan TH dan adalah salah satu persediaan awal TH bagi membawa jemaah Haji Malaysia ke Tanah Suci sekiranya kerajaan Arab Saudi membenarkan jemaah luar negara untuk menunaikan ibadah Haji pada tahun ini," katanya.

Harga Kereta CKD Naik 8% Hingga 10% Jika Duti Eksais Dilaksana Semula

Sumber Grafik : /www.thoughtworks.com


AUTOMOTIF | Harga kereta pemasangan tempatan (CKD) dijangka meningkat lapan hingga 20 peratus pada 2023 berdasarkan perkiraan nilai pasaran terbuka (OMV) duti eksais yang baharu, kata Presiden Persatuan Automotif Malaysia (MAA)


BERNAMA pada 25 MAC 2022 melaporkan Datuk Aishah Ahmad berkata bagaimanapun pihak industri meminta kerajaan mengembalikan perkiraan lama bagi membendung kenaikan harga kereta CKD.


"Duti eksais itu ditangguhkan pada 2020 sehingga penghujung 2022, dan akan dijalankan semula bermula tahun hadapan.


"Kita (MAA) telah menghantar kertas cadangan kepada Kementerian Kewangan (MOF) untuk kembali kepada polisi yang lama di mana hanya kos item bukan pembuatan sahaja dimasukkan dalam pengiraan OMV, yang akan mengurangkan harga kenderaan itu," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat agung tahunan MAA pada 25 MAC 2022.


Beliau berkata OMV adalah nilai akhir pasaran yang ditetapkan bagi kenderaan CKD yang siap dari kilang, sebelum kerajaan mengenakan duti eksais ke atasnya.


Perkiraan baru duti eksais Malaysia disediakan oleh MOF semasa pentadbiran Pakatan Harapan dan telah diwartakan pada 31 Disember 2019. 


Sebelum ini BH Online pada 22 MAC 2022 melaporkan beberapa syarikat pengeluar kenderaan difahamkan sedang melobi kerajaan supaya melanjutkan lagi tempoh pengecualian Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang dijadual berakhir pada 30 Jun ini.


Penganalisis RHB Research, Jim Lim Khai Xhiang, berkata walaupun jumlah keseluruhan industri (TIV) bagi separuh pertama 2022 berkemungkinan kekal kukuh, dipacu terutama oleh tempoh cuti SST dan tempahan tertunggak yang tinggi, prestasi pada separuh kedua tahun ini dijangka lebih lemah pasca pengecualian SST, khususnya pada Julai.


"Bagaimanapun, kami berpandangan bahawa satu lagi lanjutan mungkin tidak menjadi kenyataan, menyebabkan beberapa jenama utama akan menyerap SST atau memberikan promosi untuk meningkatkan jualan, dengan mengorbankan margin.


"Tambahan lagi, sekiranya bahan mentah yang lebih mahal diterjemahkan kepada harga lebih tinggi bagi bagi pelancaran akan datang, jumlah jualan berdepan risiko penurunan.


"Jika pengedar tidak memindahkan kos input lebih tinggi, margin akan berdepan tekanan penurunan," katanya dalam satu nota.


Persatuan Automotif Malaysia (MAA) melaporkan TIV bagi Februari meningkat 7.7 peratus kepada 43,722 unit berbanding bulan sebelumnya.


Khai Xhiang berkata, peningkatan bulanan itu khususnya dipacu oleh jualan PROTON dan Honda, ketika kebanyakan jenama utama lain menyaksikan penuruan.


"Kami kekal berhati-hati pada separuh kedua 2022 memandangkan pengenaan semula SST dan kos bahan mentah lebih tinggi mendatangkan risiko terhadap TIV serta margin," katanya.


PROTON mencatatkan peningkatan bulanan 109 peratus TIV pada Februari, diikuti oleh Honda yang merekodkan kenaikan sebanyak 56 peratus.


Jualan Toyota dan Lexus susut sebanyak 15 peratus, berkemungkinan disebabkan oleh penurunan sebanyak 13 peratus pengeluaran Toyota.


Bagaimanapun, dalam kalangan jenama bukan nasional, Toyota terus menjadi pendahulu dengan 16.6 peratus penguasaan pasaran tempatan, manakala Honda ketinggalan di belakang pada 11.7 peratus.


Khai Xhiang berkata, peningkatan TIV pada Februari diterajui oleh PROTON, khususnya disebabkan oleh pemiulihan pengeluaran model Saga dan Exora di kilang Shah Alam pasca banjir.


"Perodua turut mencatatkan pemulihan kukuh, dipacu khususnya oleh model Axia dan Bezza," katanya.


PELUANG TERBAIK | Malaysia Airlines Tawar Diskaun Sehingga 45 Peratus

PENERBANGAN | PELANCONGAN | Malaysia Airlines Travel Fare (MATF) menawarkan potongan sehingga 45 peratus tambang ke destinasi domestik dan antarabangsa terpilih.


Ia turut menawarkan perkhidmatan dan pakej percutian berbaloi untuk wang, bermula 25 Mac hingga 4 April 2022, lapor BERNAMA pada 24 Mac 2022.


Malaysia Airlines Bhd berkata, pelanggan juga boleh menikmati diskaun manfaat perjalanan dengan potongan 25 peratus ke atas penambahan, termasuk pemilihan tempat duduk, bagasi tambahan dan pakej nilai.


Bagi destinasi domestik, tambang bermula serendah RM79 sehala ke destinasi dalam Semenanjung Malaysia menggunakan kelas ekonomi, manakala tambang kelas perniagaan bermula daripada RM379 sehala bagi penerbangan dalam Semenanjung Malaysia serta perjalanan antara Sabah dan Sarawak.


Bagi destinasi antarabangsa terpilih, Malaysia Airlines menawarkan tambang lebih rendah ke London, India, Singapura, Phnom Penh, Ho Chi Minh City, Manila, Colombo, Kathmandu, Perth, Brisbane, Adelaide, Sydney serta Melbourne.


Sebelum ini media melaporkan Malaysia Airlines sedang berusaha meningkatkan kekerapan penerbangan ke laluan utama Kuala Lumpur-London kepada 11 kali seminggu bermula 27 Mac 2022 dan kembali kepada perkhidmatan harian berganda penuh setiap hari mulai 1 Julai 2022 dan seterusnya.


Pada tarikh sama, syarikat penerbangan nasional itu berkata, ia mengembalikan perkhidmatan komersial berjadual ke India iaitu New Delhi, Bangalore, Mumbai, Chennai dan Hyderabad, selepas hampir 24 bulan digantung kerana penutupan sempadan kedua-dua negara.


"Mulai 1 April 2022, Malaysia Airlines meningkatkan kapasiti ke Bangkok daripada tujuh kali seminggu kepada 14 kali seminggu dan ke Phuket daripada sekali seminggu kepada tiga kali seminggu," katanya dalam kenyataan media pada 22 Mac 2022.


Ia berkata, ini selepas Thailand melonggarkan syarat kemasukan bagi pengembara antarabangsa yang mendapat vaksin sepenuhnya.


Selain itu, katanya, Malaysia Airlines mula terbang ke Bali dengan penerbangan sekali seminggu, bermula 11 Mac 2022.


"Pelanggan yang divaksin sepenuhnya yang melancong ke Singapura boleh terus menikmati skim Laluan Perjalanan Lengkap Vaksin (VTL) dari Kuala Lumpur dan Pulau Pinang, memberikan mereka kemudahan akses tanpa kuarantin," katanya.


Sementara itu, Malaysia Airlines berkata, penerbangan yang diadakan semula ke Australia baru-baru ini juga akan menyaksikan pertambahan kepada tujuh kali seminggu ke Sydney daripada lima kali seminggu dan lima kali seminggu ke Perth daripada dua kali seminggu berikutan permintaan yang stabil untuk perjalanan di rantau Australasia.


"Dengan Satellite Golden Lounge Malaysia Airlines akan dibuka sepenuhnya tidak lama lagi, pelanggan boleh menjangkakan hidangan gaya bufet yang diadakan semula, menawarkan kemudahan untuk tetamu melihat dan menikmati pelbagai hidangan tempatan dan barat sebelum penerbangan mereka.


"Semua ruang istirahat syarikat penerbangan mematuhi langkah-langkah kesihatan dan keselamatan yang ketat, penggunaan wajib topeng muka dan sarung tangan pakai buang di kawasan bufet dan sanitasi biasa di kawasan umum," katanya.
TERKINI

Merealisasikan Guru Jauhari Digital, Jadi Aspirasi Negara MADANI

   AI image generated by : Mohd Ezli Mashut Oleh : Mohd Ezli Mashut & ChatGPT Imej Janaan AI Oleh : Mohd Ezli Mashut via Copilot Dalam e...