18 Virus Risiko Tinggi Ditemui Pengkaji Di China, Amaran Pakar Wabak Seterusnya Skala 'Black Death'

   Sumber Grafik: YouTube


GLOBAL | CHINA mungkin mencetuskan satu lagi wabak apabila penyelidik menemui lapan belas virus "berisiko tinggi" bersembunyi di pasar basah.


Sebelum ini pasar basah Wuhan tempat peniaga menjual mamalia hidup, reptilia dan ikan dikaitkan dengan wabak awal koronavirus pada 2019.


Akhbar The Sun pada 14 November 2021/Ahad melaporkan sekumpulan pakar menyuarakan kebimbangan terhadap kemungkinan pandemik baharu bakal berlaku susulan penemuan 18 virus berisiko tinggi di beberapa buah pasar basah di China.


Berdasarkan satu kajian yang diterbitkan pada 12 November 2021, sebanyak 18 virus itu dilaporkan berbahaya kepada manusia dan haiwan.


Menurut kumpulan penyelidik berkenaan, perkara paling membimbangkan adalah  virus yang terdapat pada musang. Ia merupakan medium yang membawa koronavirus SARS daripada kelawar kepada manusia di China pada 2002.


Kini, pakar-pakar memberi amaran bahawa spesies hidupan liar dijual dan dimakan di pasar-pasar basah China adalah berisiko mencetuskan pandemik.


Meskipun pasukan penyelidik tidak menemui sebarang elemen menyerupai Sars-CoV-2 iaitu virus Covid-19, mereka mendapati bahawa varian dibawa oleh kelawar boleh menjangkiti haiwan lain seterusnya berisiko menjangkiti manusia dan mencetuskan  wabak berbahaya.


Kajian Profesor Edward Holmes Dedah Bukti


Menurut penulis bersama kajian itu, Profesor Edward Holmes, penyelidikan tersebut mengetengahkan bukti mengapa aktiviti jual beli haiwan hidup di pasar basah  boleh diibaratkan seperti ‘pandemik  yang bakal berlaku’.


“Kertas kajian ini menunjukkan pada kebiasaannya manusia menularkan virus pada haiwan. Perkara sebaliknya turut berlaku melibatkan  virus,” katanya.


Sebelum ini, sebuah pasar basah di Wuhan  di mana spesies mamalia , reptilia dan ikan hidup dijual secara terbuka dilaporkan mempunyai hubung kait dengan permulaan wabak koronavirus pada 2019.


Menurut Dr. Eddie Holmes, pakar-pakar di China sebelum ini menyuarakan mengenai risiko virus yang didakwa akan dipindahkan daripada haiwan kepada manusia, lima tahun sebelum pandemik Covid-19 bermula. 


Para saintis juga mengenal pasti penghantaran silang spesies virus haiwan dengan yang paling membimbangkan ialah penularan coronavirus kelawar kepada musang.


Profesor Holmes menambah: "Spesies selanjutnya melompat dari musang ke dalam manusia dengan mudah boleh memulakan wabak besar.


"Haiwan yang dijual sebagai haiwan buruan di pasaran haiwan hidup membawa pelbagai jenis patogen virus.


"Virus yang betul pada haiwan yang betul pada masa yang tepat boleh mencetuskan wabak global dengan mudah."


Ia datang kerana pakar sebelum ini meramalkan wabak boleh dicetuskan setiap lima tahun oleh penyakit "zoonotik" - jangkitan yang melompat dari haiwan ke manusia.


Pakar Beri Amaran Wabak Seterusnya Skala 'Black Death'


Pakar memberi amaran bahawa wabak seterusnya mungkin pada skala Kematian Hitam (Black Death), yang dianggarkan telah membunuh 75 juta orang.


Penyakit yang tidak diketahui boleh menyebabkan pandemik seterusnya, fenomena yang dikenali sebagai Penyakit X dan berkemungkinan ini boleh dibawa oleh haiwan yang tidak dikenali, "Haiwan X".


Asal-usul Covid-19 masih belum dapat ditentukan.


Terdapat dua teori utama yang sedang diperiksa- virus itu sama ada melintasi manusia di Pasar Makanan Laut Huanan atau 'terlepas' dari Institut Virologi Wuhan.


Laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengenai asal-usul wabak itu telah mencadangkan penularan daripada tenggiling dan kelawar adalah sumber yang paling mungkin.


Walau bagaimanapun, bukti baru yang muncul menunjukkan bahawa kedua-dua spesies tidak dijual di Wuhan sebelum Covid muncul.


Penyelidik mencadangkan bahawa Covid mungkin telah direka bentuk untuk menjadi hiper-jangkitan - tetapi China telah menafikan semua dakwaan salah laku.Maklumat Lanjut: 


1- DISEASE X China may spark ANOTHER pandemic as 18 ‘high risk’ viruses that could be next Covid found lurking in wet markets

https://www.thesun.co.uk/news/16732838/china-another-pandemic-viruses-covid-found-wet-markets/


2- Professor Eddie Holmes is known for his work on the evolution and emergence of infectious diseases, particularly the mechanisms by which RNA viruses jump species boundaries to emerge in humans and other animals. He currently holds an ARC Australian Laureate Fellowship. 


He moved to the University of Sydney in 2012. He has studied the emergence and spread of such pathogens as SARS-CoV-2, influenza virus, dengue virus, HIV, hepatitis C virus, myxoma virus, RHDV and Yersinia pestis. His previous appointments include Verne M. Willaman Chair in the Life Sciences at the Pennsylvania State University, USA, and Affiliate Member of the Fogarty International Centre (2005-2012), National Institutes of Health, USA. 


From 1999-2004 he was Fellow of New College, Oxford. He is also an Honorary Visiting Professor at Fudan University, Shanghai

https://www.sydney.edu.au/science/about/our-people/academic-staff/edward-holmes.html


3. Edward C. Holmes

https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_C._Holmes


TERKINI

Merealisasikan Guru Jauhari Digital, Jadi Aspirasi Negara MADANI

   AI image generated by : Mohd Ezli Mashut Oleh : Mohd Ezli Mashut & ChatGPT Imej Janaan AI Oleh : Mohd Ezli Mashut via Copilot Dalam e...