Cuaca Panas: London ‘Mendidih’ Suhu Cecah 35.5 Celsius Dalam Tren


Jalan di Newbury ditutup pada 5 Julai selepas lori West Berkshire Council terbenam ke jalan raya ekoran cuaca panas
Foto Sumber: Express.Co.uk


CUACA EKSTREM: PENUMPANG tren bawah tanah di London bermandi peluh dalam gerabak kereta api yang sesak, sementara jalan raya mula cair apabila gelombang panas bersuhu 33 Celsius terus melanda kota itu.

Rekod hari paling panas 32 Celsius sebelum ini dijangka akan diatasi pada Jumaat, dan suhu akan kekal tinggi pada hujung minggu ini.

Pelancong dan pekerja di London terpaksa melalui suasana panas mendidih ketika mereka pulang malam Jumaat kerana suhu mencecah hingga 35 Celsius di dalam kereta api berkenaan.

Kegagalan isyarat di White City di barat London membawa huru-hara ke jaringan kerata api sentral apabila kakitangan stesen kereta api membuat pengumuman bahawa dia tidak pasti jika kereta api itu akan menunggu di stesen itu untuk "lima minit, lima jam, atau lima tahun."


Foto Sumber: Express.co.uk


Jaringan itu secara konsisten telah memecah rekod dengan suhu mencecah 35.5 Celsius pada musim panas lalu.

Ia menjangkaui had negara Kesatuan Eropah yang menetapkan 30 Celsius sebagai suhu maksimum yang dibenarkan oleh undang-undang untuk mengangkut haiwat ternakan seperti lembu, kambing dan khinzir.

Kereta api dari Paddington juga mengalami kelewatan kerana kegagalan elektrik dan tren dari Liverpool Street juga terganggu, mengakibatkan ribuan penumpang menunggu di luar stesen dalam keadaan tidak menyenangkan.

Gelombang panas yang melanda United Kingdom selama hampir dua minggu itu turut menyebabkan penumpang dari Essex pengsan di dalam tren kerana suhu mencecah antara 28 dan 30 Celsius. 


Foto Sumber: Express.co.uk


Foto Sumber: Express.co.uk


Foto Sumber: Express.co.uk


SUMBER: Mirror UK/ MSTAR ONLINE


TERKINI

AirAsia Lanjut Pembatalan Sementara Penerbangan Dari Dan Ke Wuhan

Pembatalan sementara semua penerbangan AirAsia dari Kota Kinabalu, Bangkok dan Phuket ke Wuhan, China dilanjutkan sehingga akhir bulan d...