Makkah & Madinah Hujan, Gurun Padang Pasir Kini Kembali 'Hidup'

Suasana di Wadi Al Rummah selepas hujan melanda di kawasan itu Sumber Gambar: Al ARABIYA NEWS


OLEH: MOHD EZLI MASHUT

KEAJAIBAN: Wadi Al-Rummah yang terletak di daerah timur Qassim Arab Saudi yang sebelum ini beberapa tahun kering dan sebahagiannya terhalang dengan bukit pasir kembali 'hidup' selepas hujan lebat melanda kawasan itu.

Agensi Berita Arab Saudi AL-ARABIYA NEWS dalam laporannya 1 Disember 2018 menyatakan fenomena penting itu yang berlaku di wilayah kawasan itu.

Wadi Al-Rummah adalah salah satu lembah sungai terpanjang di Semenanjung Arab, dengan panjang kira-kira 600 km dari Gunung Al-Abyad berhampiran Madinah dan berakhir berhampiran Al-Dahna Desert dekat Buraidah di rantau Qassim.

Banjir yang disebabkan oleh hujan lebat di rantau Qassim timur, dan di berbagai tempat di Arab Saudi, telah memulihkan wadi (lembah) Al-Rummah selepas kebanyakannya kering sebelum ini.

Lembah ini dikenali sebagai salah satu fenomena semulajadi yang paling penting di Arab Saudi. Keluasan dan panjang menjadikannya salah satu lembah terbesar di Semenanjung Arab.

Khalid Al-Za'aq, seorang penyelidik astronomi dan ahli Kesatuan Arab untuk Sains Astronomi dan Angkasa (AUASS), ketika berbicara kepada Agensi Berita Saudi bahawa lembah adalah salah satu yang paling lama di dunia. 

Suasana di Wadi Al Rummah selepas hujan melanda di kawasan itu Sumber Gambar: Al ARABIYA NEWS


Ia juga merupakan salah satu yang paling unik, kerana ia berpotongan dengan padang pasir kering tanpa makanan tetap dan biasanya kering disebabkan oleh hujan yang terhad.

Menurut Za'aq, lembah itu adalah salah satu fenomena geomorfologi paling penting di dataran Najd, dan lembah terluas dan terpanjang Semenanjung Arab. 

AMARAN HUJAN DI MADINAH

Sementara itu Agensi Berita Arab News pada 1 Disember 2018 melaporkan
ahli meteorologi di Arab Saudi telah mengeluarkan amaran merah untuk hujan lebat di wilayah Madinah.

Pasukan pertahanan awam telah digerakkan sebagai persediaan untuk bertindak balas terhadap sebarang kemungkinan berlakunya banjir.

Hujan lebat telah menyebabkan banjir di Arab Saudi dan wilayah sekitar dalam beberapa minggu kebelakangan ini dengan sejumlah kematian dan gangguan pengangkutan.

Keadaan di Madinah. Gambar Sumber Twitter Arab News


Pihak Berkuasa Umum Meteorologi dan Perlindungan Alam Sekitar berkata hujan lebat yang lebih tinggi diramalkan untuk beberapa kawasan Kerajaan.

Mereka termasuk Tabuk, Madinah dan kawasan pesisirnya, Al-Jouf, Wilayah Sempadan Utara dan Salam. Ribut petir juga dijangka di kawasan Makkah, termasuk kawasan pesisirnya, serta di dataran tinggi barat daya.

Maj. Abdulaziz bin Farhan Al-Shammari, jurucakap pertahanan awam di Tabuk, berkata mereka sedang berusaha membersihkan kawasan banjir baru-baru ini di kawasan-kawasan, lembah dan garis pantai yang terkubur di seluruh wilayah itu.

Beliau berkata mereka telah menerima beberapa panggilan kecemasan daripada orang ramai, beberapa di antaranya mempunyai rumah di Taima dan terpaksa berpindah.

Pasukan pertahanan awam di Amlaj menyelamatkan keluarga dari tujuh orang yang telah dihanyutkan banjir di kawasan pergunungan. Mereka semuanya terlepas tanpa luka.

Sumber Gambar: Twitter Arab News

Al-Shammari memberi amaran tentang bahaya banjir dan hujan, menekankan keperluan rakyat dan penduduk untuk bekerjasama dan mengikuti amaran yang dikeluarkan oleh pertahanan sivil.

Ia juga memberi amaran kepada orang ramai untuk menjauhkan diri dari lembah, kerana mereka akan berisiko tersapu oleh banjir atau terdedah kepada arus elektrik.


SUMBER: SAUDI PRESS/ ARAB NEWS

TERKINI

COVID-19: Ahli Sains di China Cipta 'Ubat' Baharu

BEIJING: Sebuah makmal di China kini giat menghasilkan ubat yang mampu merawat COVID-19. Penularan wabak yang bermula di China hujung ...