FAKTA: 10 Syarikat Penerbangan Terbaik Asia 2017

Photo: Skytrax

SETIAP tahun, laman web pengguna penerbangan, Skytrax mengeluarkan senarai syarikat penerbangan terbaik di dunia.

Ranking Skytrax dibuat berdasarkan tanggapan 19.87 juta pelancong dari 105 negara yang berbeza.

Kaji selidik yang meliputi lebih daripada 325 syarikat penerbangan, menilai prosedur dari sebelum pelepasan, keselesaan kerusi sehinggalah kualiti perkhidmatan.

Berikut adalah 10 syarikat penerbangan terbaik Asia:


10- Thai Airways

Pada 2017, Thai Airways memenangi anugerah Kelas Ekonomi Terbaik Dunia, Katering Kelas Ekonomi Terbaik Dunia dan Kemudahan Spa Penerbangan Terbaik Dunia.

9- Garuda Indonesia

Syarikat dari Indonesia ini telah melaksanakan pembaharuan pesawat dan langkah-langkah penambahbaikan perkhidmatan untuk mendapatkan semula kepercayaan penumpang dan pengendali keselamatan.

Pada 2017, atendan penerbangan Garuda membawa pulang anugerah untuk Krew Kabin Terbaik di Dunia untuk tahun kedua berturut-turut.

8- Hainan Airlines

Ditubuhkan pada 1993, Hainan merupakan satu-satunya syarikat penerbangan China yang memegang penarafan lima bintang Skytrax. Dalam tempoh tiga tahun yang singkat, syarikat penerbangan itu melonjak dari tempat ke-22 ke kedudukan 10 terbaik. Hainan berkembang pesat di seluruh Asia, Eropah, dan Australia.

Penilai di Skytrax memuji syarikat penerbangan itu untuk perkhidmatan kelas perniagaannya.

Hainan juga memenangi anugerah untuk Syarikat Penerbangan Terbaik dan Perkhidmatan Kakitangan Penerbangan Terbaik di China.

7 - Etihad Airways

Pada tahun 2017, Etihad merangkul anugerah untuk Kelas Pertama Terbaik Dunia, Kerusi Kelas Pertama Terbaik dan Katering Kelas Pertama Terbaik pada tahun kedua berturut-turut.

6 - Eva Air

EVA Air dari Taiwan ditubuhkan pada tahun 1989 dan merupakan cabang dari gergasi kontena Evergreen Group. Syarikat yang berpangkalan di Taipei ini telah berkembang dengan pesat dalam dua dekad yang lalu dan kini mengendalikan sebuah pesawat besar Airbus dan Boeing. Syarikat penerbangan itu dipuji sebagai perintis kabin ekonomi premium.

EVA juga mendapat anugerah Kabin Penerbangan Paling Bersih Terbaik Dunia dan Kemudahan Keselesaan Kelas Perniagaan Terbaik.

5- Cathay Pacific Airways

Walaupun Cathay Pacific, yang berpusat di Hong Kong ini jatuh satu anak tangga dari tahun lepas, ia masih mengekalkan kedudukannya sebagai salah sebuah syarikat penerbangan paling dihormati dari negara Rim Pasifik. 

Dengan pesawat jet Boeing 777-300ER jarak jauh dan strategi perniagaan yang berpusat kepada tawaran penerbangan berkelajuan tinggi, Cathay merupakan salah satu pengalaman penerbangan terbaik di Asia.

Pengulas Skytrax memberikan markah yang tinggi untuk keselesaan kerusi, kualiti perkhidmatan dan hiburan dalam penerbangan.

4- Emirates

Sepanjang 30 tahun lalu, Emirates yang berpangkalan di Dubai telah berkembang menjadi salah satu pengangkutan jarak jauh utama dunia. 

Beroperasi secara eksklusif menerusi hab palatialnya di Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai, syarikat penerbangan itu menawarkan pesawat terbesar di dunia, superjumbo Airbus A380 dan jet lebar Boeing 777.

Sistem hiburan dalam penerbangan Emirates termasuk pelbagai pilihan pilihan video dan muzik apabila diminta dan juga televisyen dan acara sukan secara langsung dalam pesawat menarik perhatian penumpang.

Malah, Emirates telah membawa pulang penghargaan Skytrax untuk Hiburan Terbaik Dalam Penerbangan selama 13 tahun.

3- All Nippon Airways (ANA)

ANA terus maju ke arah kedudukan teratas. ANA adalah syarikat penerbangan antarabangsa terbesar di Jepun dan 'rumah' kepada salah satu pesawat Boeing 787 Dreamliners terbesar di dunia. ANA mendapat pujian yang tinggi dari pengulas Skytrax untuk kebersihan, perkhidmatan dan keselamatan.

Kebanyakan pesawatnya mempunyai ciri-ciri tempat duduk yang memberikan privasi keseluruhan, termasuk saluran USB walaupun dalam kelas ekonomi.

2- Singapore Airlines

Perkhidmatan menyerlah syarikat Singapura ini menjadikan perjalanan anda sangat menyenangkan yang mana para atendan penerbangan dilatih untuk melayan dan menghormati pelanggan sebaik mungkin. TV peribadi dengan banyak pilihan hiburan dan tuala panas yang diberikan sebelum berlepas antara beberapa faedah kelas ekonomi.

Berpangkalan di Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, ia adalah salah satu kemudahan terbaik di dunia dan telah dinamakan oleh Skytrax sebagai Lapangan Terbang Terbaik di Dunia lima tahun berturut-turut.

Syarikat penerbangan ini juga membawa pulang anugerah untuk Syarikat Penerbangan Terbaik di Asia, Kerusi Penerbangan Kelas Perniagaan Terbaik dan Katering Ekonomi Premium Terbaik.

1- Qatar Airways

Selepas jatuh ke tempat kedua tahun lepas, Qatar Airways kembali di tempat teratas untuk 2017.

Syarikat penerbangan yang berpangkalan di Doha itu menerima pujian daripada pengulas untuk keselesaan kerusi dan hiburan dalam penerbangan kedua terbaik. Syarikat penerbangan itu menghubungkan lebih 150 destinasi di seluruh dunia.

Qatar juga memenangi anugerah untuk Penerbangan Terbaik di Timur Tengah, Kelas Perniagaan Terbaik Dunia dan Lounge Penerbangan Kelas Pertama Terbaik.

SUMBER: Business Insider

TERKINI

MTA Sasar Nilai Perlindungan Takaful RM400 bilion 2019

FOTO SUMBER:  8excite.com #INSURANS | Persatuan Takaful Malaysia (MTA) menyasarkan nilai perlindungan takaful baharu sebanyak RM400 bil...