Material principal:
A catfish (Pangasius cage / original) (weeding fish with tamarind &lime to remove the fishy smell of fish for 1 hour)
Turmeric 2 cloves (finely minced)
6 small onions (finely minced)
20 Fire chillies (finely minced)
2 scoops tempoyak (agak2, we can put more condensed)
1 Chinese cucumber (diced)
2 tie leaves kesum
2 tie a little tamarind ginger flower
3 cups water (follow concentrations) salt (to taste) sugar (if a bit too spicy)
Ways:
Fish cleaned and diperapkan with tamarind and lime to remove the fishy smell of fish,turmeric, onion and chilli crushed into powder and fire with tempoyak earlier.
put into a pot of water placed gently mix well add tamarind, place over low heat 3 minutes and let the new enter the first fish is cleaned,
input ginger flower, leaf and cucumber kesum China,
while the state in the salt, not too salty, spicy agak2 if so add a little sugar.
Serving suggestions:
delicious hot with white rice, very tempting,
Extension:
Tempoyak let the new 5-day fermented taste
Good Try
Ikan Patin Masak Tempoyak
Bahan-bahan utama
- Seekor ikan patin (eloknya ikan patin sangkar) ikan disiang dan diperapkan dengan asam jawa dan limau nipis untuk hilangkan hanyir selama kira-kira 1 jam.
- 2 ulas kunyit hidup (bukan serbuk kunyit)
- 6 biji bawang kecil.
- 20 biji cili padi (bergantung pada suka pedas mana ya)
- 2 senduk tempoyak
- 1 ikat daun kesum
- 2 ikat bunga kantan ( yang guna untuk masak laksa tu)
- sedikit asam keping
- air
- garam secukup rasa
- gula (jika perlu dan jika suka)
Cara memasaknya
Kunyit hidup, bawang kecil dan cili padi ditumbuk halus dan digaulkan dengan tempoyak tadi. Masukkan ke dalam periuk yang bersama air. Lepas tu kacau sehingga rasa dan masukkan asam keping. Letak di atas api dan biarkan selama kira-kira 3 minit. Masukkan ikan yang dibersihkan tadi, masukkan bunga kantan dan daun kesum.
Masukkan garam secukup rasa, adjustlah kalau takut pedas dengan mengurangkan jumlah cili tadi. Kalau terlajak, adjust dengan meletakkan sedikit gula ok…
Cadangan Hidangan
Ini kalau makan dengan nasi putih lepas tu ada plak sambal belacan ke sup panas.. Memang best laaa… So.. apa salahnya cuba ya tak??
Petua
Tempoyak yang digunakan eloklah yang sudah diperam selama 5 hari.. Baru sedap...