Krisis Beras Dunia : Apa Puncanya Dan Strategi Atasi Lonjakan HargaDisusun Oleh : Mohd Ezli Mashut & ChatGPT


Krisis harga beras yang terjadi di seluruh dunia adalah disebabkan oleh sejumlah faktor yang kompleks. Beberapa faktor utama yang dapat mempengaruhi harga beras secara global termasuk:


1. Pengeluaran Padi: Pengeluaran padi yang rendah atau terganggu disebabkan cuaca buruk, bencana alam, atau penyakit tanaman dikenalpasti mengurangkan rantaian beras global. Ini menjadi punca meningkatkan harga beras disebabkan penawarannya menjadi terbatas.


2. Permintaan Meningkat: Peningkatan permintaan beras, terutama dari negara-negara dengan populasi besar seperti China dan India, dapat meningkatkan harga beras. Peningkatan pendapatan dan urbanisasi di negara-negara berkembang seringkali mengarah kepada permintaan lebih besar untuk beras.


3. Dasar Kerajaan/Negara: Dasar kerajaan berkenaan import, eksport, subsidi, dan peraturan kawalan harga beras memberikan tekanan pada harga beras. Misalnya, larangan eksport beras daripada pengeluar besar menyebabkan berkurangnya dalam rantaian global dan mendorong kenaikan harga.


4. Harga Komoditi Lain: Harga bahan bakar, energi, dan input pertanian lainnya juga dapat mempengaruhi biaya pengeluaran beras. Jika harga input naik, hal ini boleh mengakibatkan kenaikan harga beras.


5. Fluktuasi Matawang: Perubahan nilai tukar matawang dapat mempengaruhi harga import beras. Penyusutan matawang negara yang mengimport beras dapat meningkatkan biaya import dan akhirnya mendorong harga beras naik.


6. Spekulasi Pasaran: Aktiviti spekulatif di pasaran komoditi juga dapat mempengaruhi harga beras. Pedagang atau pelabur yang memperkirakan kenaikan harga membeli beras sebagai investasi meningkatkan harga secara tidak sesuai terhadap faktor-faktor fundamental.


7. Perubahan Pola Pemakanan: Perubahan dalam pola konsumsi masyarakat, seperti lebih banyak orang yang beralih ke makanan berasas gandum atau protein haiwan, dapat mempengaruhi permintaan beras dan harga.


8. Perubahan Iklim: Perubahan iklim dapat menyebabkan cuaca yang tidak stabil, seperti banjir atau kemarau, yang dapat mengganggu produksi beras di pelbagai wilayah dunia. Ini dapat mengarah pada penurunan rantaian dan peningkatan harga.


Krisis harga beras mendatangkan kesan serius pada ketahanan makanan dan kehidupan sehari-hari masyarakat, terutama di negara-negara yang sangat bergantung pada beras sebagai sumber utama karbohidrat mereka. 


Oleh kerana itu, masalah ini sering menjadi perhatian dunia antarabangsa dan memerlukan tindakan koordinasi antara negara dan upaya untuk meningkatkan produktiviti pertanian, diversifikasi makanan, dan perencanaan krisis yang efektif.Berikut Adalah 4 Berita Utama Dunia Berkenaan Krisis Harga Beras :


BERITA 1 | Harga beras global cecah paras tertinggi dalam 15 tahun


PARIS: Harga beras global bulan lalu (Ogos 2023) mencecah paras tertinggi dalam tempoh 15 tahun, selepas India yang juga pengeksport utama mengharamkan penjualan makanan ruji itu di luar negara.


AFP pada 8 September 2023 melaporkan Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO), berkata walaupun harga makanan global susut pada Ogos, harga beras meningkat 9.8 peratus berbanding bulan sebelumnya.


Ia mencerminkan gangguan perdagangan berikutan larangan eksport beras putih Indica oleh India", kata FAO dalam laporan bulanannya.


"Ketidakpastian mengenai tempoh larangan dan kebimbangan terhadap sekatan eksport menyebabkan mereka yang memegang bekalan rantaian menahan stok, merundingkan semula kontrak atau berhenti membuat tawaran harga.


"Tindakan itu mengehadkan kebanyakan perdagangan kepada jumlah kecil dan jualan yang sebelum ini dimuktamadkan," kata agensi Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB) itu.


Beras adalah makanan ruji utama dunia dan harga di pasaran antarabangsa melonjak berikutan pandemik COVID-19, perang di Ukraine dan kesan fenomena cuaca El Nino ke atas tahap pengeluaran.


Julai lalu, India mengumumkan larangan eksport beras putih bukan basmati yang menyumbang kira-kira satu perempat daripada jumlahnya.


Kementerian Hal Ehwal Pengguna dan Makanan berkata langkah itu akan "memastikan ketersediaan yang mencukupi" dan "meredakan kenaikan harga dalam pasaran domestik."


India menyumbang lebih 40 peratus daripada semua penghantaran beras global.


Larangan itu dijangka memberi impak kepada negara-negara Afrika, Turkiye, Syria dan Pakistan, yang kesemuanya bergelut dengan inflasi tinggi.


Filipina, antara pengimport utama beras dunia mencapai perjanjian lima tahun dengan Vietnam,  untuk membeli beras.


Menurut FAO, stok beras dunia diramalkan mencecah paras tertinggi sepanjang masa iaitu 198.1 juta tan, dengan India dan China memegang hampir tiga perempat daripada jumlah ini seperti musim-musim sebelumnya.


Jumlah itu mewakili sekitar 38 peratus daripada ramalan penggunaan beras dalam tempoh sama.


El Nino juga boleh memberi kesan negatif pada penuaian seterusnya.


Kegawatan dalam pasaran beras berlaku apabila harga makanan global berkurangan daripada paras tertinggi tahun lalu akibat perang antara pengeluar bijirin utama Russia dan Ukraine.


Indeks harga makanan global FAO, yang menjejaki perubahan bulanan dalam harga antarabangsa bagi bakul komoditi makanan dengan purata 121.4 mata pada Ogos, turun 2.1 peratus berbanding Julai.


Indeks itu adalah 24 peratus di bawah tahap tertinggi yang dicapai pada Mac 2022.


Harga bijirin, daging, tenusu dan minyak sayuran semuanya jatuh pada Ogos.


Harga gula, bagaimanapun, meningkat sebanyak 1.3 peratus berikutan "kebimbangan terhadap kesan fenomena El Nino ke atas tanaman tebu, bersama hujan di bawah purata pada bulan Ogos dan keadaan cuaca kering yang berterusan di Thailand."


Harga makanan global sedikit pulih pada Julai lalu, apabila Russia menarik diri daripada perjanjian yang diuruskan oleh PBB dan Turkiye bagi membolehkan Ukraine menghantar bijirin melalui Laut Hitam.


FAO berkata ia sudah menurunkan unjurannya untuk perdagangan dunia dalam bijirin pada 2023 dan 2024 kepada 466 juta tan - penurunan 1.7 peratus daripada musim pemasaran sebelumnya.


"Jumlah dagangan gandum dan jagung semuanya diramalkan menurun, atas disebabkan pelbagai alasan, termasuk kejatuhan eksport oleh Ukraine akibat gangguan perdagangan yang berkaitan dengan perang yang sedang berlaku," katanya.


"FAO juga menurunkan unjuran perdagangan dunia bagi beras memandangkan sekatan eksport yang dipertingkatkan oleh India," tambah FAO.


Jangkaan pemulihan perdagangan beras pada 2024 adalah "sederhana" jika sekatan India berlarutan dan El Nino mengganggu pengeluaran dalam pengeksport Asia yang lain, tambah FAO. BERITA 2 | Krisis beras harus jadi tanda amaran


MANILA: Tindakan India menyekat eksport beras terus memberi kesan di seluruh Asia dan Afrika Barat apabila Filipina turut merekodkan kenaikan harga bijirin itu, sekali gus memberi petanda amaran bagi pengimport utama makanan ruji lain.


Inflasi beras di negara Asia Tenggara meningkat pada kadar tertinggi dalam hampir lima tahun pada bulan Ogos, sekali gus mengimbau semula krisis pada 2018 yang membawa kepada berakhirnya had import selama dua dekad, lapor AGENSI pada 11 September 2023.


Bank pusat Filipina memberi amaran minggu lalu bahawa ia bersedia untuk menyambung semula pegangan kewangan jika perlu, sementara diplomasi dan urus niaga mengintai sumber lain turut dilakukan ketika negara luar berusaha mendapatkan bekalan.


Ahli ekonomi di Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Shirley Mustafa, berkata pihaknya mengakui banyak ketidakpastian boleh berlaku.


"Tekanan harga sedang diburukkan lagi oleh sekatan eksport," katanya.


Sekatan dibuat India mengganggu pasaran dan mendorong negara pengimport untuk mendapatkan bekalan ketika mereka cuba membendung kenaikan kos beras yang menjadi makanan utama berbilion penduduk Asia dan Afrika.


Susulan itu, Filipina melaksanakan tindakan meletakkan had harga, satu langkah yang kemudiannya membawa padah terhadap pegawai kanan kerajaan yang melaksanakan langkah itu.


Sebelum ini, Timbalan Setiausaha Kewangan, Cielo Magno, berkata beliau akan meletakkan jawatan selepas satu catatan Facebook mempersoalkan had harga yang dilaksanakan.


Had itu dikenakan awal bulan ini selepas kenaikan kos runcit yang membimbangkan dan keselamatan bekalan adalah agenda utama bagi kebanyakan pengguna.


Malah, sebelum ini, Presiden Filipina, Ferdinand Marcos Jr dan Perdana Menteri Vietnam, Pham Minh Chinh bertemu di luar sidang kemuncak ASEAN di Jakarta dan merancang perjanjian lima tahun berhubung bekalan beras.


Senegal pula cuba menggunakan saluran diplomatik terhadap India, sama seperti langkah yang diambil dengan negara lain termasuk Guinea dan Singapura, untuk memastikan bekalan.


Sementara itu, Indonesia bersetuju untuk menandatangani perjanjian pembekalan dengan Kemboja, buat kali pertama dalam tempoh lebih sedekad ini.


Memorandum persefahaman itu adalah bagi menjamin bekalan sebanyak 250,000 tan setahun, lebih daripada dua kali ganda jumlah perjanjian seumpamanya pada 2012.


Jakarta sudah pun berjanji untuk menyediakan 10 kilogram (kg) beras setiap bulan kepada jutaan keluarga miskin pada suku keempat tahun ini, sementara negara lain mengambil langkah untuk membendung kenaikan kos.


Malaysia mula melaksanakan had pembelian dan memulakan pemeriksaan ke atas pemborong dan pengilang komersial selepas dakwaan bahawa beras tempatan dijual sebagai beras import pada harga yang lebih tinggi.


Myanmar juga mengenakan sistem mandatori untuk merekodkan jumlah simpanan beras bagi mengawal harga domestik dan menghalang spekulasi. - AGENSIBERITA 3 | Stok beras mencukupi di tengah-tengah kenaikan harga' - Jokowi


JAKARTA: Presiden Joko Widodo, hari ini, memberitahu Indonesia mempunyai stok beras yang mencukupi di negara itu.


Reuter pada 11 September 2023 melaporkan Jokowi berkata demikian bagi meredakan kebimbangan mengenai bekalan berikutan harga makanan ruji itu mencecah paras tertinggi akibat tempoh kemarau dan pengeluaran yang rendah.


Harga beras meningkat pada kadar terpantas dalam tempoh lebih sedekad pada bulan Ogos lalu walaupun kadar inflasi kekal rendah.


Purata peningkatan adalah sebanyak 16 peratus daripada bulan yang sama tahun lalu kepada AS$91 sen sekilogram, tertinggi sejak Mac 2017, berdasarkan data bank pusat.


Jokowi berkata, Indonesia mempunyai 1.6 juta metrik tan stok beras milik kerajaan di gudang dengan 400,000 tan bekalan import lagi sedang dihantar.


"Biasanya kita hanya ada 1.2 juta tan, sekarang kita ada 2 juta tan. Jadi kita tidak perlu risau," kata Jokowi selepas melawat gudang milik syarikat perolehan makanan negeri Bulog di Bogor, dekat ibu kota Jakarta.


Presiden melancarkan program bantuan beras bernilai AS$520 juta daripada gudang itu, di mana kerajaan akan menyerahkan 640,000 tan beras kepada 21.35 juta isi rumah berpendapatan rendah dalam tempoh tiga bulan.


Jokowi berkata, program itu bertujuan melindungi isi rumah berpendapatan rendah daripada kenaikan harga beras.


Beras adalah makanan ruji bagi kebanyakan 270 juta penduduk Indonesia dan pergerakan harga adalah sensitif dari segi politik, terutamanya menjelang pilihan raya yang dijadualkan pada Februari.


Agensi Makanan Kebangsaan menganggarkan kemarau yang diburukkan lagi dengan fenomena cuaca El Nino, boleh menguncupkan pengeluaran beras sebanyak 5 peratus kepada 7 peratus tahun ini daripada 31.54 juta tan tahun lepas. BERITA 4 | India timbang larang eksport beras jika harga domestik melonjak


NEW DELHI: India, pembekal beras terbesar dunia, sedang mempertimbangkan untuk melarang eksport kebanyakan jenis berasnya, satu langkah yang mungkin menyebabkan harga beras global naik lebih tinggi jika faktor cuaca El-Nino mengganggu kembali.


Pemerintah negara itu sedang membincangkan rancangan untuk melarang eksport semua beras bukan basmati, menurut sumber yang mengetahui perkara itu.


Pihak berkuasa mahu mengelak risiko inflasi lebih tinggi sebelum pilihan raya umum yang akan datang, tambah sumber itu lagi.


Larangan itu akan menjejaskan sekitar 80 peratus eksport beras India.


Meskipun larangan eksport itu mungkin menurunkan harga domestik, ia berisiko meningkatkan kos global naik lebih tinggi.


Beras adalah makanan asas utama bagi sekitar separuh penduduk dunia, dengan Asia menggunakan 90 peratus daripada bekalan global, lapor AGENSI pada 15 Julai 2023.


Harga penanda aras sudah pun melonjak ke paras tertinggi dua tahun kebelakangan ini, di tengah-tengah kebimbangan bahawa fenomena cuaca El-Nino akan kembali menjejaskan tanaman.


India menyumbang sekitar 40 peratus daripada perdagangan beras global dan sudah berusaha mengetatkan perdagangan beberapa jenis beras keluarannya.


Pada 2022, negara Asia Selatan itu melarang eksport beras jenis murah dan mengenakan cukai 20 peratus ke atas penghantaran beras putih selepas pencerobohan Russia ke atas Ukraine, yang menyaksikan harga gandum dan jagung melambung tinggi.


Pada masa itu, India turut menyekat eksport gandum dan gula manakala pengimport seperti Indonesia, China dan Filipina secara agresif menyimpan stok beras tahun ini.


El-Nino meninggalkan kesan buruk di negara tropika di Pasifik buat kali pertama dalam tempoh tujuh tahun, menurut Pertubuhan Meteorologi Sedunia. Ia membawa bersamanya ancaman kemarau di kebanyakan kawasan penanaman padi.


Apa yang pasti, potensi larangan oleh India akan menambah kebimbangan mengenai bekalan dan kenaikan harga di pasaran dunia.


Rancangan India itu dibuat selepas inflasi harga penggunanya meningkat pada Jun, terutama disebabkan oleh harga makanan yang lebih tinggi. 
Mengatasi Krisis Harga Beras Dunia: Strategi Untuk Menurunkan Harga Beras


Harga beras merupakan salah satu faktor penting dalam menentukan kestabilan ekonomi dan kesejahteraan masyarakat di seluruh dunia. 


Dalam beberapa tahun terakhir, kita telah menyaksikan kenaikan harga beras yang signifikan, yang dapat memberikan dampak negatif pada rakyat banyak, terutama di negara-negara yang bergantung pada beras sebagai sumber makanan utama. 


Oleh kerana itu, diperlukan strategi yang efektif untuk mengawal dan menurunkan harga beras dunia. Dalam artikel ini, kita akan membahas beberapa strategi yang dapat diimplementasikan untuk mengatasi krisis harga beras.


1. Meningkatkan Pengeluaran Beras Tempatan


Salah satu cara utama untuk mengurangkan ketergantungan pada pasaran antarabangsa adalah dengan meningkatkan pengeluaran beras tempatan. Kerajaan perlu memberikan insentif kepada petani untuk meningkatkan produktiviti, seperti memberikan subsidi baja dan benih berkualiti tinggi. Program pelatihan dan pemindahan teknologi juga dapat membantu petani meningkatkan hasil tuaian mereka.


2. Mempelbagaikan Sumber Makanan


Selain bergantung pada beras sebagai sumber makanan utama, Kerajaan juga perlu mendorong mempelvagaikan dalam sistem pertanian. Ini dapat mencakupi promosi tanaman lain seperti jagung, gandum, kentang, dan sayuran lainnya. Diversifikasi ini dapat membantu mengurangkan tekanan pada kebergantungan beras dan harga beras dunia.


3. Meningkatkan Akses ke Teknologi Pertanian Moden


Penggunaan teknologi pertanian moden seperti irigasi yang efisien, varieti unggul, dan metoe pertanian berkelanjutan dapat membantu meningkatkan produktiviti dan mengurangkan biaya pengeluaran. Kerajaan dapat memberikan bantuan dan insentif kepada petani untuk mengadopsi teknologi ini.


4. Meningkatkan Ketersediaan Informasi Pasaran


Keterbukaan dalam informasi pasaran dapat membantu mengurangkan spekulasi harga dan manipulasi pasar. Kerajaan perlu mengembangkan platform online yang memberikan informasi real-time tentang harga beras dan pengedarannya, sehingga pelaku pasaran dapat membuat keputusan yang lebih cerdas.


5. Kerjasama Antarabangsa


Krisis harga beras adalah masalah global, dan kerjasama antarabangsa adalah kunci untuk mengatasi masalah ini. Negara-negara dapat bekerjasama untuk mengkoordinasikan keperluan makanan, mengurangkan hambatan perdagangan, dan menjaga kestabilan harga beras di pasaran antarabangsa.


6. Mengurangkan Pembaziran Makanan


Kerajaan dan rakyat perlu bekerjasama untuk mengurangkan pembaziran makanan. Ini dapat dilakukan dengan mendidik masyarakat tentang pentingnya membuang makanan dengan bijak, dan juga dengan mengembangkan program untuk mengedarkan makanan yang tidak terjual kepada yang memerlukan.


Kesimpulan


Mengawal dan menurunkan harga beras dunia adalah tantangan yang kompleks, tetapi dengan implementasi strategi yang tepat, kita dapat mengurangkan dampak negatifnya pada kesejahteraan masyarakat di seluruh dunia. 


Kerajaan, petani, pelaku bisnes, dan masyarakat harus bekerjasama untuk mencapai tujuan ini dan memastikan bekalan beras yang cukup dan harga yang munasabah bagi semua.

TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...