Eropah Panas Melampau: Sepanyol dan Portugal Diramal Alami Suhu 50 Darjah Celsius

Foto Sumber: ACCU WEATHER


CUACA EKSTREM: Suasana dan cuaca dialami dunia sukar dijangka dan kadang-kadang diluar jangkauan manusia. Dalam perkembangan terbaharu Eropah yang selama ini terkenal dengan suasana salji dan sejuk bakal mengalami gelombang cuaca panas melampau pada minggu ini.

Agensi Berita EURONEWS melaporkan Eropah bersedia untuk mengalami hari yang paling panas ketika Sepanyol dan Portugal kelihatan cenderung untuk mencapai suhu setinggi 48-50 darjah Celsius pada minggu ini.

Model cuaca kini mengira suhu melampau di Semenanjung Iberia. Panas ini dijangka terbina disebabkan oleh udara panas yang datang dari Afrika Utara - terutamanya di barat daya Eropah.

Ia akan menjadi yang terpanas di rantau ini selama 41 tahun.

Tinggi rekod semasa Sepanyol ialah 47.3 ° C dan Portugal sebelum ini pernah melihat paras tertinggi 47.4 ° C.

Rekod haba semasa untuk Eropah ialah 48 ° C, direkodkan di Athens, Greece, pada bulan Julai 1977.

AccuWeather Forecaster berkata ia bukan sahaja mungkin untuk memecahkan suhu tertinggi di Semenanjung Iberian, tetapi juga suhu tertinggi yang pernah direkodkan di Eropah.

Foto Sumber: EURO NEWS


Dr Mark Mccarthy, dari UK Met Office, memberitahu Euronews: "Puncak haba kelihatan cenderung berlaku pada hari Sabtu, dengan bahagian selatan Portugal atau mungkin Sepanyol barat daya dijangka melihat suhu tertinggi. Rekod suhu untuk Sepanyol dan Portugal boleh dipecahkan. "

Mccarthy menjelaskan bahawa Eropah telah mengalami gelombang panas yang ketara pada musim panas ini.

"Bagi Eropah utara terutamanya aliran jet telah lebih lemah daripada biasa dan terletak lebih jauh ke utara. Satu blok sistem tekanan tinggi yang lebih tinggi kemudian membolehkan keadaan gelombang panas berkembang", katanya.

Pihak berkuasa Sepanyol telah mula membuat persiapan kecemasan untuk gelombang panas yang sengit, yang dijangka berlangsung hingga sekurang-kurangnya hari Ahad. 

Sekurang-kurangnya 27 daripada 50 wilayah di Sepanyol telah diisytiharkan sebagai "risiko yang melampau" apabila suhu kelihatan ditetapkan untuk melonjak dengan cepat.

Cuaca panas terburuk panas itu melanda Sepanyol, dekat dengan sempadan Portugal, di mana hampir 11,000 anggota bomba dan 56 pesawat berada dalam keadaan bersedia untuk menangani kebakaran hutan.

Risiko api tinggi, menurut peta Balai Cerap Kemarau Eropah. Jerman berada di tahap yang sama risiko seperti Portugal, Sepanyol dan Turki.

SUMBER: EURONEWS

TERKINI

Hujan, ribut petir padamkan kebakaran hutan di Australia

SYDNEY: Hujan dan ribut petir memadamkan kebakaran hutan di sebahagian timur Australia, namun turut membawa ancaman banjir di beberapa k...