Media Sosial Kecoh, 'Rampasan Kuasa' Berlaku Di China Dakwa Xi Jinping Disingkir

  Tangkap layar di Twitter pada 24 September 2022 laporan mendakwa berlaku krisis politik di ChinaGLOBAL | Sejak malam 24 September 2022 kecoh di media sosial mengenai khabar angin mendakwa berlaku rampasan kuasa yang menyingkirkan Presiden China Xi Jinping daripada jawatannya itu.


Berita yang tular itu menyebut Presiden China itu yang sebelum ini berada di Samarkand untuk sidang Kemuncak Pertubuhan Kerjasama Shanghai atau SCO, disingkirkan sebagai Ketua Tentera Pembebasan Rakyat China atau PLA.


Ketika pergolakan di sempadan negara itu, spekulasi yang tular juga mendakwa Jinping sudah diletakkan di bawah tahanan rumah selepas disingkirkan daripada PLA.


Bagaimanapun, setakat ini masih tiada pengesahan rasmi daripada Parti Komunis China atau media kerajaan.


Spekulasi itu juga bertebaran dalam kalangan warga China di Twitter yang menyebut mengenai dakwaan penahanan rumah Xi Jinping.


Tangkap layar laporan berita melaporkan situasi politik di China

Malah ramai daripada mereka mendakwa PLA sudah mengambil alih kawalan tentera dan ada yang membuat spekulasi bahawa Li Qiaoming sudah dilantik sebagai Presiden China.


"Kenderaan tentera #PLA menuju ke #Beijing pada 22 September. Bermula dari Daerah Huanlai berhampiran Beijing dan berakhir di bandar Zhangjiakou, Wilayah Hebei. Keseluruhan perarakan sejauh 80 kilometer.


"Sementara itu, khabar angin mengatakan bahawa #XiJinping sudah ditahan selepas warga #CCP memecatnya sebagai ketua PLA," ciap seorang warga maya, Jennifer Zeng.


The Epoch Times memetik data Flight Master melaporkan sebanyak 9,583 penerbangan domestik telah dibatalkan pada 21 September lalu yang melibatkan 59.66 peratus jumlah jadual pada hari tersebut.


Selain itu, laporan itu juga menyebut tentang pembatalan lebih 50 peratus di beberapa hab pengangkutan udara Beijing. 


Tangkap layar FlightRadar24 pada malam 24 September 2022 menunjukkan banyak penerbangan dibatalkan.


Rampasan kuasa China: Jeneral Li Qiaoming dikhabarkan Bakal Menggantikan Xi Jinping


Khabar angin juga mencadangkan bahawa Li Qiaoming, Jeneral yang berkhidmat untuk PLA dan salah seorang ahli jawatankuasa pusat Parti Komunis China (PKC) sejak pendahulu Xi Hu Jintao telah menggantikan Xi sebagai Presiden.
Siapa Li Qiaoming?


Li Qiaoming ialah seorang jeneral Tentera Pembebasan Rakyat China.


Dilahirkan pada April 1961, Li berkhidmat sebagai komander Komando Teater Utara dari September 2017.


Li bersama enam pegawai tentera China yang lain dinaikkan pangkat ke pangkat jeneral, pangkat tertinggi bagi pegawai dalam perkhidmatan aktif di China pada Disember 2019. Beliau merupakan ahli jawatankuasa pusat Parti Komunis China (PKC) sejak pemimpin Xi sebelum ini, Hu. Jintao.Kenapa berlaku khabar angin


Dua bekas menteri China dijatuhkan hukuman mati manakala empat lagi pegawai dipenjarakan seumur hidup kerana merancang 'puak politik'.


 Parti Komunis telah melancarkan usaha anti-rasuah di seluruh negara. Adalah dipercayai bahawa berita penahanan rumah Xi sedang disebarkan oleh lobi anti-Jinping dalam PKC.


Xi di Sidang Kemuncak SCO


Presiden China melawat Samarkand Uzbekistan untuk mengambil bahagian dalam sidang kemuncak SCO yang baru selesai yang turut dihadiri Perdana Menteri Narendra Modi dan Presiden Rusia Vladimir Putin. 


Dilaporkan bahawa Xi tidak mengadakan sebarang pertemuan yang dijadualkan dengan Putin dan Modi. Dikhabarkan sebaik sahaja turun dari pesawatnya di Beijing, dia diletakkan di bawah tahanan rumah.


Gerakan anti-Xi di China


Isu pengurusan cabaran domestik seperti Covid-19 dan salah mengendalikan isu luar telah menimbulkan rasa tidak selesa dalam kalangan orang terhadap Presiden Xi. 


Pertembungan yang berpanjangan dengan India di rantau Himalaya, postur yang sangat agresif terhadap negara-negara di sepanjang selatan Lautan Pasifik dan krisis terbaru dengan Taiwan telah menambah rasa tidak puas hati besar-besaran terhadap Xi.


Berikut adalah laporan NewsWeek:


Li Qiaoming: General at Center of China Coup Rumors on Social Media


Unsubstantiated reports that Chinese President Xi Jinping is under house arrest and that China is in the midst of a military coup swirled on social media on Saturday.


Among the unproven rumors circulating is that Li Qiaoming, a general for the People's Liberation Army (PLA), China's military, has replaced Xi.


Li was born in 1961 and was promoted to serve as a general—the PLA's highest rank—in 2019, according to Indian television station OdishaTV. Li is also a member of the Chinese Communist Party's (CCP) central committee.


Li had been considered a contender to serve as a member of China's Central Military Commission—a panel with authority over military decision—according to news outlet Nikkei Asia. Several members of the seven-member body are expected to retire next month.


Nikkei Asia reported that Li wrote an article that resonated with Xi, who has wanted to increase the communist party's control over the army."The Soviet Union collapsed because the party didn't have its own army," Li's article stated, according to the outlet.


Indian Twitter accounts have seemed to prominently promote the rumors about the Chinese president.The rumor that Xi had been ousted was boosted by Indian politician Subramanian Swamy, who tweeted Saturday: "When Xi was in Samarkand recently, the leaders of the Chinese Communist Party were supposed to have removed Xi from the Party's in-charge of Army. Then House arrest followed. So goes the rumour."


Last week, Xi attended the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) leaders' summit in Samarkand, Uzbekistan, and met with Russian President Vladimir Putin.


In his opening remarks, Putin wished Xi success at the Chinese Communist Party's 20th National Congress next month. CCP members are expected to grant Xi an unprecedented third term as leader at the twice-a-decade event, which traditionally involves a change in leadership after two terms.


Gordon Chang, an expert on China and the author of the book, The Coming Collapse of China, tweeted Saturday that the "lack of news from #China over the last few hours suggests coup rumors are untrue, but whatever happened inside the #Chinese military during the last three days—evidently something unusual occurred—tells us there is turbulence inside the senior #CCP leadership.


https://www.newsweek.com/li-qiaoming-general-center-china-coup-rumors-social-media-1746041

TERKINI

19 NOVEMBER, MASA TERBAIK NOBAT ANWAR IBRAHIM & HARAPAN TERAJUI MALAYSIA

NEGARA dalam bahaya. Ramai pakar menjangka ekonomi dunia pada 2023 suram dan tempiasnya bakal dirasai Malaysia. Kita tidak ada pilihan. Pene...