CUACA EKSTREM: Jepun Dilanda Gelombang Haba Luar Biasa, Catat 40 Darjah Celsius

Foto Sumber: ACU WEATHER


JIKA sebelum ini, Jepun dilanda ribut taufan dan banjir luar biasa sehingga mengorbankan lebih 200 nyawa dan merosakkan banyak kediaman penduduknya kini negara itu berhadapan satu lagi cuaca ekstrem luar biasa apabila gelombang haba melanda.

Agensi Berita Antarabangsa ABC NEWS dan JAPAN TIMES melaporkan gelombang haba di Jepun mengakibatkan sekurang-kurangnya 30 orang maut dan lebih 12,000 lagi mendapatkan rawatan di hospital dalam tempoh dua minggu pertama bulan ini, menurut data pihak berkuasa.

Cuaca panas dengan suhu 40 darjah Celsius dicatat berlaku di kebanyakan bandar utama di Jepun semalam.

Seramai 12 orang meninggal dunia akibat strok haba dalam tempoh se­minggu hingga 15 Julai lalu iaitu selepas tiga kes kematian minggu sebelumnya, menurut data terkini.

Lebih 9,900 orang terpaksa dibawa ke hospital pada minggu pertengahan Julai ini iaitu peningkatan daripada 2,700 individu minggu sebelumnya, kata Agensi Pengurusan Bencana dan Kebakaran.

Tiada petunjuk bahawa fenomena cuaca panas semasa akan menyusut setakat ini.

Agensi berita Kyodo News melaporkan sekurang-kurangnya 11 orang, khususnya golongan warga emas, meninggal dunia kelmarin, disyaki disebabkan strok haba.

Sejumlah 3,091 ambulans terpaksa beroperasi di seluruh bandar Tokyo pada Sabtu lalu, satu rekod baharu untuk tempoh sehari bagi menangani kes-kes gelombang haba, menurut laporan berkenaan.

Agensi kaji cuaca semalam menyatakan suhu melebihi 35 darjah Celsius dikesan di 233 titik pusat pemerhati di seluruh negara pada waktu tengah hari.

Rekod suhu panas tertinggi iaitu 39.8 darjah Celsius dicatat di pusat bandar Gujo pada waktu tengah hari semalam, manakala beberapa kawasan lain di Tokyo menyaksikan peningkatan suhu hingga 37 darjah Celsius.

Agensi kaji cuaca mengeluarkan a­maran kejadian cuaca panas luar biasa di kebanyakan wilayah utama di tanah besar Jepun.


Foto: JAPAN TIMES

“Risiko strok haba amat tinggi,” kata agensi berkenaan dan meminta rakyat Jepun meminum air secukupnya selain menggunakan langsir dan pendingin hawa di kediaman masing-masing.

Pada hari Rabu, suhu melonjak ke paras tertinggi dalam tempoh lima tahun di seluruh Jepun memandangkan suhu tertinggi mencapai 40.7 C (105.3 F) di bandar Tajimi.

Suhu meluas 35 C (95 F) akan dilaporkan setiap hari minggu ini di seluruh kawasan pedalaman, sementara komuniti pantai hanya boleh mengharapkan kelegaan yang sederhana dari haba.

Suhu tinggi normalnya berkisar dari 29 C (84 F) di Tokyo ke 30 C (87 F) di Osaka dan 31 C (88 F) di Nagoya, jadi haba ini jauh melebihi normal.

Malam-malam hangat hanya akan menjadikan gelombang haba jangka panjang lebih berbahaya, terutamanya bagi warga tua dan kanak-kanak.

Pastikan minum banyak air, elakkan senaman luaran semasa panas melampau dan dapatkan rawatan perubatan jika anda mengalami tanda-tanda dan gejala strok haba. 

Fenomena gelombang haba teruk di Jepun menyebabkan sebuah bandar di barat laut ibu negara itu mencatatkan paras suhu tertinggi dalam rekod pada 41.1 darjah celsius, hari ini, kata agensi cuaca.

Menurut Agensi Meteorologi Jepun, suhu tinggi itu direkodkan di bandar Kumagaya, wilayah Saitama. Katanya, ia mengatasi rekod terdahulu pada 41 darjah celsius yang direkodkan di Kochi, barat Jepun pada Ogos 2013.


Data suhu di Jepun mempunyai pelbagai tarikh mula direkodkan dengan data di Kumagaya mula disimpan sejak 1896.

SUMBER: AFP,  JAPAN TODAY, ACU WEATHER & JAPAN TIMES

TERKINI

COVID-19: Ahli Sains di China Cipta 'Ubat' Baharu

BEIJING: Sebuah makmal di China kini giat menghasilkan ubat yang mampu merawat COVID-19. Penularan wabak yang bermula di China hujung ...